В последните години все по-често се твърди, че синята светлина, която излъчват екраните на телефона, таблета или други електронни устройства, вреди на кожата. Здравните експерти имат солидни доказателства, че напрежението в очите, съчетано със синята светлина, може да увреди зрението, но какво се случва с кожата?


Синята светлина е част от видимия спектър на светлината с дължина на вълната 400-500 nm. Най- големият естествен източник на синя светлина е слънцето, а сред изкуствените ѝ източници са флуоресцентните и LED лампи, дигиталните дисплеи на смарт телефони, таблети, телевизори и компютри. Тя се дели на две категории: синьо-виолетова (400-450 nm) и синьо-тюркоазена (450-500 nm).

 


Редица проучвания са доказали, че именно синьовиолетовата светлина е опасна, защото не може да бъде блокирана от очната леща и роговицата и достига до ретината на окото, а това води до дегенерация на макулата и загуба на зрението.


Но с това бедите, които нанася синята светлина не свършват. Оказва се, че тя играе решаваща роля за поддържането на цялостното добро здраве, тъй като регулира циркадния ритъм на нашето тяло - нашият естествен цикъл на сън и събуждане. Също така влияе върху настроението, паметта и когнитивните функции на организма.


В последните години обаче много от водещите козметични фирми вмъкнаха в продуктите си за грижа за кожата и малки "щитове" за борба със синята светлина. Защо? Означава ли това, че синята светлина уврежда кожата?


От проученото до момента – макар и малко, се оказва, че синята светлина допринася за появата на кафяви петна по кожата и хиперпигментация като мелазма, както и за евентуално фотостареене и разграждане на колагена, което пък води до появата на бръчки и отпусната кожа.


Проучванията за това как синята светлина влияе на кожата продължават, но това, което дерматолозите знаят досега, не звучи добре. Малко изследване за ефектите на синята светлина върху кожата, публикувано в Journal of Investigative Dermatology през 2010 г., например установява, че излагането на кожата на по-високо количество синя светлина (от слънцето), причинява повече пигмент, зачервяване и подуване, отколкото ако кожата на същия човек е била изложена на сравними нива на UVA лъчи. Друго малко проучване, публикувано през 2015 г. в Oxidative Medicine and Cellular Longevity, предполага, че излагането на синя светлина може да стимулира производството на свободни радикали в кожата, което пък ускорява процеса на стареене на кожата.


Каквото и да кажем, трупането на проучвания и знания за вредата на синята светлина върху кожата продължава, но по всичко личи, че потенциалът ѝ да навреди не е за пренебрегване.


Източник:

Аllure.com