Темата за морбили и ваксините е все по-дискутирана у нас през последните дни. При болните от различни видове шарка се получават обриви, които могат да оставят сериозни белези, ако се разчесват. Това носи дискомфорт при много деца и възрастни. Има различни медикаменти и козметика, с които можем да премахнем тези несъвършенства по кожата, стига да започнем в началото, когато те все още не са станали по-сериозни. 
 
При  морбили обривът започва от главата (зад ушите, по лицето) и постепенно обхваща шията, торса и крайниците. Болният има малки по размери червени и/или леко надигнати от повърхността на кожата петънца, които често се сливат. Някои мехурчета са пълни прозрачна течност, а други с кръв. След преболедуване по кожата остават проблемни участъци, които могат да се оправят, ако се третират навреме, съветват специалисти. Единият от начините да имаме по-малко белези е още по време на шарка да ползваме различни пудри, които имат успокояващо действие и намаляват сърбежа. Друг подход е след оздравяване да се посъветваме с лекуващия ни лекар, който да ни изпише силиконови гелове, които са богати на пантенол. 
 
Пантенолът или витамин В5 спомага за заздравяване на рани и лекува инфекции по кожата чрез образуването на антитела. Има редица фактори, които могат да доведат до дефицита му в организма като тютюнопушене и употреба на алкохол, стрес, прием на някои медикаменти, погрешна тремична обработка на храни.

 

Как действат геловете с пантенол и силикон

NEWS_MORE_BOX
 
При белези след шарка кожата се нуждае от регенериране и хидратиране. Витамин В 5 стимулира производството на колаген и увеличава защитните сили на организма, бори с гнойните пъпки и други възпаления. Пантенолът често се ползва и в борбата с акнето защото подобрява пигментацията на кожата след разраняване. От друга страна силиконът успокоява сърбежа и дискомфорта, свързани с белега, изравнява го и намалява зачервяването. Има и омекотяващ ефект.
 
Погрешно да е си мислим, че петънцата след шарка, които понякога варират от тъмни до розово-червеникави, ще изчезнат веднага и на 100%, ако ги мажем с гелове. Зависи от случая и това дали има хлътнали или надигнати участъци, които се лекуват по-трудно. Затова терапията може да продължи няколко месеца и да се наложи използването на допълнителни козметични средства и процедури, за които трябва да се допитаме до дерматолог.