Много малко са приложенията на шоколада в грижите за здравето, които можем да използваме, без да се притесняваме, че той може и да ни навреди. И ако всяка хапка шоколад носи естетическа наслада, неизменно придружавана от притеснение за високото съдържание на калории, то външното приложение на шоколада върху кожата изцяло изключва притесненията.

 

Шоколадът ни кара да се чувстваме добре, но за целта не е задължително да го ядем. Да – шоколадът носи няколко важни ползи за кожата дори когато е прилаган директно върху нея.


 

Спрямо състоянието на кожата шоколадът проявява същите суперсили, каквито носи и за тялото и душата. Успешно неутрализира свободните радикали, увреждащи кожата и водещи до преждевременното и състаряване, хидратира я, подпомага премахването на тъмните петна и изравняването на пигментацията, повишава активността на колагена.

 

Благоприятното влияние на шоколада върху кожата се дължи на полезния състав на какаовите зърна. Така, колкото по-високо е съдържанието на какао в шоколада, толково по-изявени да дерматологичните ползи от него.

 

Шоколадът и съответно какаото се прилагат все по-широко в козметичната индустрия в състава на шампоани, лосиони и други дермокозметични продукти. Най-голямо изкушение безспорно предлагат домашните козметични маски с шоколад с широка сфера на приложение. Разтопеният шоколад може да се ползва самостоятелно или в комбинация с други подхранващи и подобряващи вида на кожата продукти като зехтин, жълтък от яйце и др. Рецепти има много, а научните данни сочат, че позитивният ефект върху кожата би следвало да е налице неминуемо.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Домашно направени маски с шоколад може да се прилагат върху кожата на лицето, върху устните, лактите, петите, дори върху косата. Във всички случаи приятният аромат идеално ще допълни способността на шоколада да задържа влагата в косата и кожата, да я подхранва, да улеснява олющването на повърхностния кожен слой и да оставя кожата гладка и мека, а косата – бляскава, жизнена и благоуханна.

 

Козметично шоколадът е актуален почти толкова, колкото и в сферата на кулинарията. И очевидно балансът ще се запази, защото и в двете сфери той е доказал своето полезно действие.