Пътуващите в автомобили трябва да използват слънцезащитни продукти през деня, дори когато прозорците на вратите са затворени.
 
Стъклата могат да спрат само тези ултравиолетови лъчи, които предизвикват неминуемо изгаряне, но те представляват по-малко от 20% от общото облъчване.
 
UVA лъчите са с по-голяма дължина на вълната и проникват дори през стъклата. Само по-късовълновите UVB лъчи биват възспирани – около 20%.
Останалите 80% ултравиолетова радиация преминава необезпокоявано и при огряване на кожата, ускорява нейното стареене, увеличавайки многократно вероятността от рак на кожата
 
Дори предното стъкло да бъде със слънчева защита, много малък процент от автомобилите имат някаква защита на страничните стъкла и огромна част от ултравиолетовите лъчи преминават през тях. Всяко по-продължително излагане на подобно лъчение уврежда не само кожата, но и очите. 
 
Поради тази причина трябва задължително да се прилагат слънцезащитни кремове по всички непокрити с дрехи участъци от кожата, както и да се носят слънчеви очила, дори когато се намираме в колата.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Доброкачествената меланома, най-широко разпространената форма на кожен рак, която само в дъждовна Англия се развива от над 100 000 души всяка година, се появява най-често при шофьори - върху лявата им ръка, която почни винаги е изложена на слънчевите лъчи при шофиране.
 
Изследването, публикувано в журнала на Американската дерматологична академия отбелязва още, че дори когато хората използват слънцезащита в колата, тя рядко се поставя правилно. Най-честите грешки са, че се слагат по-малки от необходимите количества, китките и пръстите остават непокрити, също като ушите и устните. За ефективно предотвратяване изгаряне и рак на кожата, тези зони също трябва да бъдат защитавани.