Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) издаде нови препоръки по отношение на козметичната индустрия, произвеждаща козметика като червила, сенки за очи и други.
 
В нов проект с насоки FDA предлага ограничение в нивата на олово, съдържащи се в червилата, гланцовете и моливите за устни, сенките за очи, ружа, лосионите за тяло и шампоаните, предават медиите в САЩ.
 
Новите препоръки не важат за боите за коса, които съдържат оловен ацетат в състава си, както и за продуктите за локално приложение, класифицирани като лекарствени средства
 
От FDA обясняват, че документът не е със задължителен, а с препоръчителен характер и подчертават, че не обвързва производителите, а просто представя съвременното становище на  агенцията по отношение на употребата на олово в козметичните продукти. 
 
„Въпреки че вече повечето козметични продукти на пазара в САЩ съдържат по-малко от 10 части на милион олово, в малък брой се съдържат по-големи количества. Ние сме наясно, че голяма част от продуктите от други страни съдържат по-високи нива на олово, което прави препоръките още по-необходими, заради вноса на козметика“, подчертават от FDA в свое становище. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Експертите са категорични, че по-ниските нива на олово няма да доведат до повишаване на стойностите му в кръвта на потребителите.
 
Те подчертават още, че натрупването на олово в кръвта може да засегне почти всички органи и системи в организма.
 
За възрастни, стойности равни или по-високи от 10 микрограма на децилитър кръв, се считат за повишени, сочат данните от Центровете за контрол и превенция на заболяванията. При децата тези стойности са с 50% по-ниски, става ясно още от препоръките.