През последните години шампоаните със сулфати попаднаха под обстрела на еко ориентираните потребители на козметични продукти, заради предполагаемото им по-агресивното действие върху скалпа и косата. Сред негативите бе посочено, че грубите сулфати лишават косата от блясък и влияят зле върху цвета й.


Но наистина ли е така?


Всяка формула на шампоан съдържа поне един вид почистваща съставка, която помага да се измият замърсяванията и себума от скалпа. Натриевият или алуминиевият лаурил сулфат (SLS или ALS) и натриевият лаурет сулфат (SLES) са обичайни сулфатни повърхностно активни вещества, използвани в съставите на шампоаните.На молекулно ниво тези повърхностно активни вещества, имат много задачи. Поради своята уникална химическа природа, когато се разтварят във водата, те се събират в групи, наречени „мицели“, които имат способността да обграждат и фиксират омазняването и да го „задържат“ във водата. Повърхностно активните вещества също са отговорни за действието на пенообразуването, което прави душовете по-приятни.


„Хората са имали красива коса десетилетия наред, като през цялото време са използвали шампоани на основата на сулфат“, казва д-р Трефор Еванс, директор на научните изследвания и научен сътрудник в TRI-Princeton. Докато Евънс не изключва, че сулфатите евентуално могат да бъдат тежки за скалпа, но подчертава, че всеки ефект, който може да има върху косата, е „минимален в сравнение с всички останали неща, които правим, като химически и топлинни обработки върху косата и скалпа“.


И въпреки че няма реални доказателства, че формулите за шампоан без сулфат са по-нежни или по-добри за косата, потребителското търсене за тях остава силно сред жените с къдрава, естествена, третирана с цвят и увредена коса.


Какво прави шампоанът без сулфат с косата?


Едно от най-рекламираните предимства на шампоаните без сулфат е, че те са по-добри за запазване на цвета на косата. Но много лабораторни тестове показват, че и двата типа продукти имат своите предимства и недостатъци. Това означава, че ако шампоанът е формулиран правилно, той ще намали избледняването на цвета на косата, независимо от повърхностно-активните вещества, които съдържа.


Шампоаните не са виновни за избледняването на цветовете - водата е, категорични са дерматолозите зад Океана. Затова най-важното при избора на шампоан е правилния подбор на всички компоненти във формула му, като концентрацията му, включените повърхностно активни вещества и / или емулгатори и другите съставки, трябва да работят в перфектен синхрон.


Така че, нека сме наясно - самите сулфати не са лоши за косата, а само цялостната формула на шампоана е това, което прави един продукт „безопасен“. 

 

Източник:

Good Housekeeping