Има моменти, в които чувстваме, че косата ни е като метла. Сухота и изтощение, раздразнението на скалпа, сърбеж. Тези симптоми могат да се дължат на сулфатите в шампоана, който използваме. За да подобрим състоянието на кожата на главата и косъма, е добре да си купуваме козметика, която не съдържа тази съставка.
 
Натривият лаурил сулфат е анионно повърхностно активно вещество, което се използва за основа на сапуни, шампоани, душ гелове, пасти за зъби и много почистващи препарати. При разтварянето му във вода има жълт или жълто-кафеникав цвят. На него се дължи пяната в тези продукти.
 
Няма данни за това, че натривият лаурил сулфат е канцерогенно вещество, но много дерматолози имат случаи от своята практика, при които именно тази съставка в козметиката предизвиква проблеми по кожата на главата и изсушаване на косъма. Той премахва естествените масла от скалпа, което уврежда космемите фоликули. 
 
Обриви, зачервяване, пърхут, екзема, се наблюдават при много хора с по-чувствителна кожа, които ползват шампоани със сулфати. След като се измие защитният слой на епитела, започва раздразнение по кожата на главата и тя се състарява значително. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Ако имаме някои от горепосочените проблеми, трябва да си направим консултация с дерматолог или да потърсим подходящ шампоан без сулфати. Повечето такива продукти имат успокояващо действие и правят кожата на главата по-нежна. С течение на времето косата става по-мека, гладка, а и сухотата изчезва. 
 
Повечето от нас са свикнали шампоанът им да образува голяма пяна, но тя е значително по-малко, ако в опаковката няма натриев лаурил сулфат. При първото измиване може да си помислим, че косата ни не е добре измита, защото не сме свикнали с този продукт. Само след няколко дни употреба ще видим промяна.