Грижата за косата през всеки сезон е от голямо значение за много жени. В днешно време почти няма такива, които не са я третирали – било то с преса, маша, сешоар, боя или други химикали. Това се отразява на нейната здравина и тя става суха, къса се и губи своята мекота. 
 
Сешоарите са сред най-използваната техника, свързана с тази грижа. Повечето от нас мият и сушат косата си поне два пъти в седмицата, а има и такива, чийто професии налагат това да става ежедневно. Какво се случва със здравината на косъма, ако ползваме устройството на максимална степен всеки ден? Да, просто забравяме за хубавата и лъскава коса, която сме имали. 
 
Много компании, произвеждащи сешоари обаче разработват нови технологии, с които техните продукти да щадят косата. Такива например за турмалиновите уреди. С тях сушенето става чрез производството на отрицателни йони и инфрачервена топлина. 

Какъв е принципът на новият клас сешоари

Те съдържат скъпоценния камък турмалин, който излъчва въпросните йони и лъчи. При някои продукти той се намира в мотора, а при други – във всички съставни части, под формата на ситен прашец. 
 
Турмалинът действа при включен сешоар. Така се получава непрестанен поток от отрицателни йони и инфрачервена топлина, които навлизат в косъма чрез въздушната струя на вентилатора.
 
NEWS_MORE_BOX

По какво турмалиновите се различават от обикновените сешоари

Сешоарите, които ползваме в ежедневието си често изгарят косата, ако ги доближим по-близо до нея. Тя изсъхва благодарение на високата температура на въздуха, който духа от тях. Това се отразява и отрицателно на космените фоликули и косата става по-слаба и накъсана. Блясъкът пък изчезва заради повдигането на кутикулата на косъма под въздействието на топлината. 
 
Отрицателните йони, отделящи се от другите сешoари, пълни с турмалин, разушават за много по-кратко време водните молекули в косата. Така тя изсъхва по-бързо и увреждането й е сведено до минимум. Те имат и способността да затварят и заглаждат кутикулата на косъма, с което той е по-гладък, мек и сияен. За по-бързото сушене спомага и инфрачервената топлина, която прониква в ствола му. Така косъмът не се загрява отвън, както става при обикновените сешоари.