Себорейната кератоза е един от най-често срещаните доброкачествени заболявания по кожата при по-възрастните хора. 
 
Себорейната кератоза обикновено се появява под формата на кафяв, черен или блед израстък в областта на лицето, гърдите, раменете или гърба. Той има восъчен, люспест, леко издаден вид. По-често срещани са множество израстъци на едно място, въпреки че може да се появи и само един такъв. Те не са канцерогенни, но често могат да се сбъркат с рак на кожата
 
Състоянието обикновено е безболезнено и не изисква лечение. Израстъците обаче могат да се премахнат, поради козметични или други причини. 
 
Себорейната кератоза обикновено няма симптоми, но може да предизвика досада и раздразнение. Лезиите могат да се търкат в дрехите, като по този начин се стигне до възпаление. Те са неприятни образувания и могат да доведат до негативни психологически състояния, тъй като напомнят за напредването на възрастта. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Опасността в случая е, че развитието на меланом може да остане незабелязано, тъй като лезиите на двете състояния много си приличат. А за успешното излекуване на рака на кожата е от голямо значение да се открие навреме.
 
Съществува фамилна черта в развитието на множество себорейни кератози при половината от пациентите с автозомно-доминантно унаследяване. Лезиите могат да се появят почти на всяка част от тялото, с изключение на дланите на ръцете, ходилата и мукозните мембрани.