Първа част на материала

 

Сухата себорея се нарича още себостаза. При нея се наблюдава намалено отделяне на себум и фоликуларна хиперкератоза при порите, което се изразява в образуване на микроскопични люспи по кожата. Себумът съдържа по-високо количество на стеаринова мастна киселина, която е твърда.
Засегнатият от суха себорея се разпознава по наличието на пърхот по кожата на главата. Подобни люспички се виждат и по веждите. При това състояние на кожата се изпитва сърбеж. Особеност на кожата, е че тя е силно чувствителна на влиянията на околната среда, като ултравиолетови лъчи и е податлива на бързо стареене.
 


Себостазата се проявява като придружаващо състояние при атопичен дерматит и ихтиози.
 


За разлика от сухата себорея при мазната се наблюдава повишено отделяне на мастен секрет. В него се установява повишено съдържание на олеинова мастна киселина.
Причината за мазната себорея се търси в наличието на хормонален дисбаланс и свръх отделяне на андрогенни при кожата.

 


Себорея се среща при себореен дерматит, акне и розацея.
 


Лечение
Суха себорея
При терапията на сухата себорея върху кожата на главата се използват селениум сулфид и унгвет на Сабуро, както и други подобни препарати.
За третиране на лицето се прилагат мазни подхранващи кремове и масла, както и емолиенти.Мазна себорея
Не се препоръчва силното обезмазняване на кожата, тъй като това води до по-обилно отделяне на себум.
Себореята се третира с антисеборейни средства.
Налагат се ежедневни грижи за кожата на лицето – измиване на 1-2 пъти дневно с антибактериално миещо средство. По преценка на дерматолога се назначават миещи средства, съдържащи сяра и борнотимол.
Изисква се премерена грижа, за да не се допусне дехидратиране на кожата.

 


Антисеборейните препарати съдържат 1-2 % салицилов спирт, гликолови и хидрокси киселини, цинков сулфат. Нанасят се течни пудри с охлаждащ ефект.
 


Появата на акне задължава да се проведе лечение при специалист дерматолог.Средствата за терапия на себореята на косата съдържат подобен набор съставки като катран, салицилова киселина, цинк, селениум сулфид, кетоконазол, но във вид на шампоани и лосиони с дезинфектиращ ефект.При наличие на възпалителни процеси се изписват противогъбични и/или кортизонови кремове.Освен външните средства, които е необходимо да се прилагат, мазната себорея изисква спазването на специализиран диетичен режим на хранене, който ограничава мазнините, особено от животински произход, и въглехидратите. Пикантните храни и алкохолните напитки са неподходящи за хората с мазна себорея.