Лицето е видимо мазно, особено на челото, носа и брадичката. Кожата по това своеобразно „Т“ е осеяна със забележимо разширени пори.



Ако се наблюдава и наличието на люспи по кожата на главата и участъци на тялото, които не причиняват дискомфорт, а при отпадането им се открива кожа с розов цвят, то това състояние е познато като себорея.



При себорея люспите са мазни с жълтеникав цвят. Наричат се още стеаринов пърхот.




Често срещано е и оплакването за наличие на силно изпотяване на дланите, стъпалата и кожните гънки и свивки.



Себореята се проявява, когато е нарушена обмяната на мастите в кожата. Секретът, който се отделя, е с променен състав и количество. Областите, които най-често са засегнати са богато снабдените с мастни и потни жлези по окосмената част на тялото и главата. Това са най-често: чело, нос, брадичка и бузи по лицето, окосмената част на главата включително веждите, гърдите, областта между лопатките на гърба, подмишниците, гънките при слабините.



Не са напълно изяснени причините за появата на себорея. Смята се, че се дължи на общо състояние на организма, при което се появява нарушено отделяне на мастна секреция на кожата. На състоянието оказват влияние хормоналният статус, наличието на болестни процеси в храносмилателната система и психо-емоционалното  напрежение.

 



При себорея вероятността от развитие на други кожни заболявания е висока. В най-слаба степен мазната кожа води до свръх образуване на комедони, милиуми и акне. Себорейната кожа предоставя благоприятни условия за размножаване на бактерии и гъбички. В тежките случаи при хората в по-млада възраст се развива себорейна екзема, розацея и алопеция, а в напреднала се появяват брадавици, ринофима и др.

 



Различават се два вида себорея: мазна и суха. Възможна е и смесена, както и преминаване от една в друга форма. Двете имат своите особености, изразяване и терапевтични подходи на лечение.


В продължението: за сухата и мазната себорея