Себорейният дерматит е сравнително често срещано заболяване на кожата, което се характеризира с появата на зачервени петна, залющване и сърбеж по кожата на скалпа, лицето - носа, веждите, клепачите, областта зад ушите и по срединната част на гърдите. Заболяването има хронично-рецидивиращ ход, с чести обостряния в есенно-зимните месеци на годината.


Кожното състояние се проявява основно при лица в зряла възраст и според статистически данни засяга 1 до 3 % от населението. За леките форми се смята, че са много по-разпространени и често за тях не се търси лекарска помощ.


Макар и да е с доброкачествен характер, и да не води до особен риск от усложнения, кожното раздразнение създава значителни психологически проблеми, поради засягането на видимите части – основно лицето и скалпа.Влияние върху влошаването на себорейния дерматит могат да оказват различни фактори – температурни промени, висока влажност на въздуха, хранителни дефицити (пр. на цинк) или продължителни хиперкалорични режими. Носенето на маски на лицето е актуален утежняващ фактор. Различни медикаменти, както и някои неврологични заболявания – например Паркинсон също имат отношение към проявите и задълбочаването на проблема.


По време на обостряне, себореейният дерматит се характеризира със силно възпаление и интензивен променлив сърбеж. Люспичките могат да бъдат фини и бели, или по-мазни и жълти на цвят. При по-тежко протичане могат да се оформят големи плътни корички, които могат да бъдат трудни за отстраняване. С тези особености се оформят т.нар. сух и мазен пърхот. 


Три са основните елементи, с които се обяснява произходът на себорейния дерматит. Това са излишък от себум, който от своя страна води до прекомерно размножаване на дрожди от вида Malassezia, което е елемент във веригата на отключване на възпаление.


Целта на терапията с третиращи и почистващи продукти е да се въздейства на тези три механизма.


Френските дерматологични лаборатории Ducray повече от 90 години създават полезна иновация за грижа за коса, която променя ежедневието към по-добро. Експертизата на бранда е вложена в емблематичния шампоан KELUAL DS, с клинично доказана ефикасност и е № 1 по продажби в Европа*.

 

себореен дерматит енд

 

KELUAL DS Третиращ шампоан се препоръчва при повтарящи се състояния на пърхот, съпроводени с интезивен сърбеж и зачервявания по скалпа, както и като допълваща грижа при третиране на скалп, склонен към себореен дерматит. Действието му се дължи на на патентованата** синергия на активни съставки - циклопироксоламин и пироктон оламин.

 
Циклопироксоламин е антимикотична съставка с широк спектър на действие - срещу дрождите Malassezia, без прояви на резистентност. Освен това има и противовъзпалителен ефект.


Пироктон оламин е другата противогъбична съставка в комбинацията, с действие срещу Malassezia. В допълнение, притежава и антибактериален ефект срещу бактерии, които също имат отношение към проявата на пърхот.


KELUAL DS Третиращ шампоан - бърза ефикасност и дълготраен ефект:
- 80% успокояване на сърбежа1
- 89% тежест на сквамите1
+ 74% подобрено качество на живот2


За удължаване ефикасността на третиращия шампоан и ограничаване рецидивите на пърхот, DUCRAY ELUTION Нежен балансиращ шампоан се препоръчва за редуваща грижа.


Включените във формулата цинк глицинат и глицин успокояват раздразнения скалп, а витамин В5 и глицерин хидратират скалпа.


KELUAL DS Третиращ шампоан и ELUTION Нежен балансиращ шампоан са подходящи за юноши и възрастни.

 

себореен дерматит мидъл


При прояви на раздразена кожа със зачервявания, сквами и сърбеж по лицето и тялото, се препоръчва приложението на другите продукти от серията KELUAL DS – Крем и Пенещ се гел. Кремът за лице отстранява сквамите в зоните с повишено омазняване на лицето, ноздрите, веждите и на границата с окосмената част. Формулата на KELUAL DS Пенещ се гел осигурява не само добро почистване, но и успокоява зачервяванията, и хидратира кожата.

 

Продуктите може да намерите на място в аптеките или в онлайн сайтовете им.


*IQVIA - Pharmatrend International - аптечен пазар на продукти против пърхот (нелекарствени продукти) в Германия, Австрия, Белгия, Испания, Франция, Гърция, Италия, Полша, Португалия, Словакия, Швейцария, Чешка република – 2019 г. - в обем и стойност
**Заявен патент


1. Проучване за толерантност и ефикасност, проведено с 62 участвици, след 15 дни употреба.
2. Самооценка на подобрението на качество на живот от 62 участници, на 15-я ден.