Точно както лицето, ръцете и краката, така и устните изискват специално внимание и грижа. Важно е те да бъдат винаги хидратирани, подхранени, меки и здрави. Устните са единствената част от тялото, които нямат пори. Поради тази причина те изискват редовно подхранване и хидратиране.

 

Ако устните са напукани особено около ъглите, може да се използва бадемово масло, което да успокои кожата. Редовното му нанасяне по 2-3 пъти на ден може да помогне изключително много за преодоляването на сухотата. Освен бадемово, кокосовото и рициновото масло, както и зехтинът са също естествени овлажнители за устните. Те съдържат мастни киселини, които осигуряват масла на кожата и ги правят меки и еластични. Ако се добави масло от чаено дърво, ще се ускори процесът на оздравяване на сухите устни и в допълнение ще се предотвратят инфекции, особено ако сухотата е довела до пукнатини.За сухите устни може да се използват и мед в комбинация с вазелин. Медът има невероятни антибактериални свойства и един от най-добрите лечебни природни продукти, а също има и силно овлажняващо действие. Вазелинът пък се използва за омекотяване и подхранване на устните в дълбочина, като предотвратява последващото изсушаване. Комбинацията от двата продукта прави ефективен домашен лек за силно напукани и сухи устни.


Краставицата е широко известен зеленчук, който може да се използва за хидратиране на долните клепачи. Затова той може да се използва и за овлажняване на устните. Той съдържа витамини и минерали, които подобряват външния вид на сухите устни. Редовното нанасяне на сок от краставица върху устните, заличава несъвършенствата до няколко дни.


Честото използване на гел от алое вера също допринася за естествената мекота на устните. Алоето съдържа натурални съставки, които успокояват напуканата кожа, като също отстранява мъртвия слой кожни клетки и оставя устните чисти, тъй като те нямат пори. То също укрепва тънкия защитен слой на устните и им осигурява охлаждащ и хидратиращ ефект.