В течение пет десетилетия учените са спорили за това какво точно представляват пробиотиците. През 2002 г. Световната здравна организация прие определение за пробиотик. Това е непатогенен микроорганизъм за човека, който възстановява нормалната микрофлора в организма, като действа пагубно върху патогенните и условно патогенните бактерии.

 

Пробиотиците могат да се съдържат както в храната, така и в специално създадени и разработени лекарства или хранителни добавки. Например традиционно използваните от хората от векове храни с пробиотици са: кисело мляко, сирене и други продукти на основата на млечна киселина.


 

Понастоящем на пазара има много млечни продукти, обогатени с пробиотик. Най-общо казано както храните и хранителните добавки, така и фармацевтичните препарати, съдържащи микроорганизми, представители на нормалната микрофлора на хората, се наричат пробиотици.

 

Пробиотиците се считат от все повече специалисти и за добро средство за красива кожа. Скорошно изследване, проведено в Съединените Щати, доказва че някои от тях помага в борбата срещу псориазиса – автоимунно разстройство, проявяващо се с червен, люспест кожен обрив.

 

Ползите им не се изчерпват дотук. Редица проучвания показват задоволителни резултати след употреба на различни пробиотици в борбата срещу други кожни проблеми – най-вече акнето.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Кожата ни съдържа повече от един трилион бактерии - невидимите микроорганизми с различен произход. Когато употребяваме непрекъснато силни антибактериални сапуни и почистващи препарати, лишаваме кожата си от здравословните ѝ микроби, което води до розацея, псориазис, екзема и други кожни проблеми. Но ако искаме да възстановим естественото ѝ равновесие, трябва да позволим на нейните "добри бактерии" да помагат в борбата с инфекциите, да се борят с вредите от околната среда, да засилят имунната ни система и да поддържат кожата хидратирана.

 

Чрез употребата на пробиотици, се изгражда естествената защита на кожата, която ѝ помага да бъде здрава и гладка. По този начин можем да спестим време за поддръжката ѝ.