Сред натуралните средства за укрепване структурата и състоянието на косъма трудно може да се намери такова, на което да се приписват повече позитиви от яйчения жълтък. Той се ползва в състава на редица маски за коса, на които се разчита за поддържане на качествена грижа за косата.

 

В жълтъка на яйцето са концентрирани голямо разнообразие от хранителни вещества с подхранващо и укрепващо действие върху скалпа, космения фоликул и самия косъм. Жълтъкът на яйцето се ползва по-често и широко в козметичната практика, отколкото белтъкът, и му се приписват по-полезни действия в поне 2 направления.


 

Ускоряване растежа на косъма
Един от ключовите елементи в състава на жълтъка е сярата. Този химичен елемент, както и някои негови съединения, са важни структурни компоненти на косъма. Локалното прилагане на продукти с яйчен жълтък върху косата подхранва космените фоликули и стимулира растежа на косъма още от основата му.

 

Превенция на прекомерното пресушаване
Жълтъкът е много богат на протеини и липиди. Освен подхранващ ефект те имат и омекотяващо действие, подсигуряващо мекотата и блясъка на косъма. Лецитинът – специфичен фосфолипид в състава на жълтъка е основна съставка в много козметични продукти, прилагани при суха или увредена коса.

 

Счита се, че полезното действие на жълтъка се допълва идеално с добавяне на други природни продукти като:

 

  •     Зехтин;
  •     Мед;
  •     Авокадо;
  •     Лимонов сок и др;

 

NEWS_MORE_BOX

 

Маски с подобен състав са сред най-често ползваните в домашни условия. Те имат изразен подхранващ ефект, а изцяло естествените продукти не крият рискове от нежелани последствия за косата или скалпа.

 

Няма пречка пред ползването на яйчен жълтък в грижата за косата за продължително време. Той може да се прилага всяка седмица до постигане на желания ефект за укрепване на косъма и възстановяване на естествения му блясък. Данните за благоприятния ефект на яйчения жълтък върху косата се базират на добре изяснения му състав и на факта, че органичните компоненти в него са сред най-добре действащите на косата естествени продукти.