Гримът днес има не просто масова, но и напълно задължителна употреба при повечето дами, чиято цел е да изглеждат по-красиви и то по различен начин. Едва ли обаче повечето от тях се замислят за вредите, съпътствани с разкрасяването, както и кои видове грим са препоръчителни за здравето.

 Гримът в миналото

Всички знаем, че гримът датира от древни времена. Първоначално той се е използвал като профилактично и предпазно средство. По-късно е започнала употребата му с цел разкрасяване. Египтяните са приготвяли гримовете си по специални технологии. За направата му са се използвали главно цветя, билки и други растения. Понякога подготвянето на сместа за разкрасяване е отнемала месеци.Главната цел е била да се предпазят очите от инфекции и слънчевите лъчи.

 

Здравословният ефект на грима се е дължал на солите, които се включват в състава му. В малки количества, солта произвежда азотен оксид, който укрепва имунната система, в борбата й срещу бактериите, причиняващи инфекции.

 

Гримът днес

Продуктите за разкрасяване днес са многобройни и най-разнообразни. Трябва обаче да се ориентираме кои от тях са най-подходящи и най-здравословни.

 

Минералният грим, например, се изработва изцяло от естествени вещества като цинков окис, титанов диоксид, талк и много стрити на прах минерали, които смесени с други неорганични пигменти, придават плътен и дълготраен цвят на грима.

Минералният грим не съдържа изкуствени оцветители, консерванти, химически добавки мазнини. Запазва равнището на хидратация на кожата и предпазва от вредни външни фактори.

 

Да подновяваме продуктите редовно

Въпреки, че не винаги личи, гримът се разваля сравнително бързо. Препоръчително е употребата да не надвишава от 3 до 6 месеца. В противен случай той ще навреди на здравето. Една стара спирала за очи е подходяща среда за развитие на бактерии.

Индивидуалната употреба на гримовете също е добра предпазна мярка срещу инфекции.

 

Гримът е добър, когато кожата е здрава

За да бъдем красиви, поставянето на грим не е достатъчно условие. Преди всичко, трябва да се погрижим за своята кожа, да я поддържаме здрава. Това би могло да се постигне с осигуряване на достатъчно време за почивка, консумация на повече вода, минимум литър и половина на ден, която хидратира кожата отвътре.

 

Антиоксидантите, приемани вътрешно, от своя страна забавят процеса на стареене. Можем да си ги осигурим с консумацията на лешници, бадеми, зехтин, червени плодове.

 

Излагането на слънце без защитни масла не бива да се допуска. А за сексапилен отенък на кожата е препоръчителна консумацията на спанак, моркови, диня, зехтин, кайсии, грейпфрут, морски дарове, яйца. Така, като се грижим за здравето си и използваме качествени продукти,ще бъдем неотразими всеки ден.