Глините абсорбират замърсявания по кожата или скалпа и осигуряват на епидермиса минерали и микроелементи. Розовата глина не съществува като такава в природата, тя е смес от равни количества бяла и червена глина. Бялата глина се състои от каолинит - хидратиран алуминиев силикат,  червената глина също съдържа хидратиран алуминиев силикат, но и железен оксид и други различни минерали. Така получената розова глина е с по-малко агресивен състав от зелената, която е силно минерализирана и попива себума, поради което се препоръчва за мазна и чувствителна кожа. 

Ползите от розовата глина за кожата

Розовата глина силно абсорбира себума и токсините, но по по-малко агресивен и интензивен начин. Тя е подходяща за чувствителна и суха кожа. При раздразнена кожа, розовата глина осигурява ценни хранителни вещества и минерали, с което ускорява обновяването на клетките и забавя признаците на стареене. Червената глина, съдържаща се в розовата, помага за намаляване на зачервяването, придава добър блясък и озарява тена.


 

Рецепта за маска с розова глина

  • Изсипва се един обем глина в купа с вместимост 1,5 литра. Разбърква се с дървена или пластмасова лъжица, но не и с метална, тъй като глината се окислява.
  • За предотвратяване на изсушаването, глината се нанася на дебел слой. Маската се оставя да изсъхне и да се напука за 10-15 минути, но ако маската започне да се втвърдява преди това - трябва да се измие по-рано.
  • Маската с розова глина не трябва да се използва твърде често, както и другите видове глина. При чувствителна кожа полагането на маска с розова глина веднъж или два пъти месечно е достатъчно.

 

Розова глина за коса

Розовата глина, подобно на другите глини, е ценна и за кожата на скалпа. Приготвянето на маската е както за лицето. Глината се наняса по целия скалп, равномерно, с нежни масажни движения. След това косата се връзва или се покрива с кърпа, докато маската действа. Този вид маска с розова глина позволява на чувствителния скалп да възвърне силата си благодарение на богатото съдържание на минерали. Тази маска е особено подходяща и за коса, която се омазнява в корените, но се изсушава в краищата. Розовата глина не трябва да се нанася по краищата на косата.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/beaute-et-soins-g158/Fiche.aspx?doc=argile_rose