Розацеята е хронично възпалително заболяване на кожата. Наблюдава се най-често в областта по лицето и деколтето. Характеризира се със зачервяване на кожата и поява на разширени повърхностни кръвоносни съдове. Нерядко при розацея се появяват и червени папули, които понякога са с гноевиден секрет. 
 
Най-често засегнати биват жените на възраст между 30 и 50 години, но може да пострадат и мъжете. 
 
Не е ясно какви са точните причини, отговорни за развитие на розацея. Факторите за комплексни и включват: генетично предразположение, излагане на крайни атмосферни влияния като слънце, студ, вятър, особено топлинни въздействия. Състоянието се среща и при различни заболявания на вътрешните органи като тези, засягащи стомашно-чревния тракт, сърдечносъдови заболявания и др. 
 
Един от най-ефективните методи за облекчаване на розацея е употребата на мицеларна вода. С нея може не само да се почисти кожата, но също и да се успокои зачервяването, дразненето и усещането за опънатост на кожата. 
 
Тези продукти действат върху причината за разширяването на кръвоносните съдове като по този начин намаляват зачервяването. Те също така са и биологично съвместими с кожата, което ограничава риска от алергични реакции и възпаления
NEWS_MORE_BOX
 
За лечението на розацея се използват антибиотици, специализирана медицинска козметика, както и лечение с лазер. Действието на антибиотиците върху кожата е успокоително и противовъзпалително. 
 
Зачервяването и отокът могат да се намалят с употребата на кортикостероиди. Прилагането им обаче не е препоръчително, тъй като след преустановяване на лечението с тях може да се наблюдава бързо рецидивиране и утежняване на състоянието. 
 
Лечението на заболяването понякога включва и промяна в хранителния режим и начина на живот.