Розацеята е хронично възпалително заболяване на кожата най-често на лицето и деколтето, изразяващо се в зачервяване, поява на разширени повърхностни вени, често пъти с наличие на червени папули, понякога с гноевиден секрет.Най-често за лечението на заболяването се използват антибиотици, специализирана медицинска козметика и специално лечение с лазер.От антибиотиците приложение намират главно метронидазола и азелаиновата киселина. Те имат успокоително, противовъзпалително и микробно действие.


 


Локалното приложение на кортикостероиди също намалява зачервяването и отока при розацея, но прилагането им не се препоръчва, поради бързия рецидив и утежняване на състоянието след спиране на кортикостероидното лечение.Продължителността на лечението с антибиотик е строго индивидуално и се определя от лекар специалист.

 

NEWS_MORE_BOXОт медицинската козметика благоприятно действие има маслото от ему, което е богато на хранителни вещества, овлажнява кожата и предотвратява запушването на порите.Освен медицинската козметика и медикаментите, лечението на заболяването понякога включва и преминаването към специален хранителен режим и промяна в начина на живот. По този начин ще се ускори лечението и ще се помогне за възпрепятстването на нова поява на проблема.Розацеята се среща и при двата пола, но по-често при жени между 30-50 години.


Преди предприемането на каквото и да е лечение е препоръчителна консултация с лекар.