Пиърсингът на езика може да бъде изключително опасен, а здравето на цялото тяло може да е застрашено. Рисковете, които крие пробиването на този мускул, може да се видят в следващите редове…


Пиърсингът на езика може да доведе до инфекция. Във всяка устна кухина живеят неограничен брой бактерии. Когато обаче се пробие езикът, на тези бактерии се предлага дом за размножаване, като се създава сериозен риск от разпространение на инфекции. Ако инфекцията навлезе в кръвообращението, тя може да се разпространи в цялото тяло. Въпреки че сериозните инфекции не се случват често, е важно да се поддържа добра хигиена на устата след пробиване на езика. Сред признаците на инфекция са зачервяване, кървене, лоша миризма и подуване. 


Последното може да бъде причина и за затруднено дишане. Проблемът може да стане изключително опасен, ако езикът набъбне прекомерно. Когато отокът стане прекалено голям, той може да затвори дихателните пътища.Пиърсингът може да увреди и нервите. Той е деликатна процедура, която изисква голяма точност, така че да се избегне засягането на нерв. Ако не е поставен на точното място, той може да увреди трайно нервите. Тази неточност може да доведе до симптоми като скованост, загуба на вкус и дори увредена реч.


Пиърсингът също увеличава риска от увреждане на венците, което да доведе до разпространение на инфекции. В резултат може да се предизвика опадване на зъбите.


Пиърсингът на езика може да бъде причина и за кървене и обилна загуба на кръв, тъй като в тази област се намират множество кръвоносни съдове, които при пробиване кървят. Това може да доведе и до сериозна форма на отравяне на кръвта, тъй като може да се разпространи в цялото тяло. Симптомите включват висока температура, мускулни болки, повръщане, замаяност, бърз пулс и обрив по тялото, подобен на този от слънчево изгаряне.


Тези и още много други симптоми може да са налице при пиърсинг на езика. Ако се забележат някои от тях, се препоръчва веднага да се потърси лекарска помощ.