Ретинолът е вид ретиноид - клас лекарства, които идват от витамин А. Ретиноидите включват както ретиноидни продукти без рецепта, така и ретиноидни лекарства, отпускани с рецепта. Ретинолът е с много приложения в грижата за кожата. Използва се за лечение на акне и има ефект против стареене. 
 

Ретинолът увеличава производството на кожни клетки (пролиферация). Помага за отпушване на порите. Ретинолът също така ексфолира кожата и увеличава производството на колаген, което може да намали появата на фини линии и бръчки, придавайки на кожата по-свеж, плътен вид. Ретинолът може да проникне в слоя на кожата, известен като stratum corneum (роговият слой) и може също леко да проникне в по-дълбок слой, известен като дерма. Ретинолът се превръща в ретиноева киселина в организма. 

 


Приложения на ретинола

При акне – често срещано хронично състояние на кожата – мъртвите кожни клетки и маслата от жлезите блокират космените фоликули на кожата.
Бактериите също могат да нахлуят в тези блокирани пори. Това може да доведе до възпаление и появата на черни точки, бели точки, кисти и пъпки. Локалните ретиноиди като ретинол могат да намалят необичайното лющене на кожата, което блокира порите и да ги отпуши. Ретинолът може също да намали възпалението чрез блокиране на молекули, които могат да причинят възпаление. Лечението с ретиноиди в комбинация с антимикробен агент може да подобри ефикасността на лечението на акне.

 

Противостарееща грижа - стареенето на кожата може да се дължи на биологичната възраст, както и на външни фактори, като UV лъчи, тютюнопушене, замърсяване на околната среда. Ретинолът може да предпази от разграждането на колагена и стимулира клетъчния обмен и производството на колаген в кожата. Освен това ретинолът може да укрепи епидермиса и да намали количеството вода, което пасивно се изпарява от кожата.Това може да доведе до по-плътна кожа и може да намали и забави признаците на стареене. 

 

При псориазис - псориазисът е кожно заболяване, което хората получават с възпаление, което кара новите кожни клетки да растат твърде бързо. Новите клетки се натрупват, създавайки гъст, люспест обрив, който е розов или червен. Ретинолът за локално приложение забавя свръхрастежа на кожните клетки и намалява възпалението, което може да помогне при обрива. Но тъй като ретинолът може допълнително да раздразни кожата, обикновено се препоръчва използването на ретинол в комбинация с локални стероиди.

 

Как се използва ретинолът?

Първо, трябва да се направи тест за поносимост, като се нанесе малко количество от продукта върху кожата. Ако няма негативна реакция, т. е. зачервяване, сърбеж, обрив, това означава, че ретинолът може да бъде включен в грижата за кожата. Той се използва вечер, като в началото се започва бавно, през няколко дни, докато кожата свикне. 

  1. Кожата се подготвя, като се почиства с нежен почистващ препарат и се подсушава с потупване. Не се търка кожата, докато се използват продукти с ретинол.
  2. Нанася се ретинол на тънък слой върху цялото лице (да не попада в устата, носа и очите). Трябва да се използват доза, която е приблизително колкото грахово зърно.
  3. През първите няколко седмици се прилага ретинол само през ден.
  4. Завършва се с овлажнител за лице, който няма да запуши порите (некомедогенен).

Нежеланите реакции от локално приложение на ретинол обикновено са временни. Те включват:

  • Суха, раздразнена кожа,
  • Сърбеж или парене,
  • Зачервяване, лющене, лющеща се или люспеста кожа,
  • Слънчево изгаряне.


Тези нежелани реакции трябва постепенно да изчезнат, докато кожата свикне с употребата на ретинол. Много е важно всекидневното използване на слънцезащитен крем. 

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5574737/

https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/anti-aging/retinoid-retinol

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/23293-retinol