С напредването на възрастта стените на кръвоносните съдове изтъняват и отслабват. Увеличеното налягане по време на бременност или работа, свързана с продължително стоене прав, води до лесно изпъкване и разширяване на вените. Освен това проблемите с вените често са генетично обусловени. В някои случаи разширените вени или спуканите капиляри са повече от естетичен проблем. Ако имате видимо разширени вени, значи сте запознати с болката и дискомфорта от това и непременно се консултирайте с лекар.

 

Проблемът с разширените вени, освен че е съпътстван с болка и неудобство, предизвиква и неувереност, както всеки видим проблем, свързан с външния вид.


 

Третиране с лазер
 

Подходящ за малките вени – тип паяжина

 

Васкуларният лазер изпраща силен, разпръскващ се лъч във вените, като действието му е постепенно. Вените изчезват след минимум две сесии (за хората с по-тъмна кожа може да са необходими повече от две). Процедурата трае от 15 до 20 минути и е съпътствана с усещане за затопляне или щипане от лазера. В зависимост от това колко силно са изразени вените, могат да се направят от 2 до 5 процедури. Възможно е да се появят временни странични ефекти като зачервяване, посиняване и обезцветяване на кожата около третирания участък. Както при всички лазерни процедури, и при тази при хората с по-тъмна кожа може да има пигментни промени.

 

Склеротерапия


Подходяща за разширени (варикозни) вени


Разширените вени успешно се третират чрез склеротерапия, която представлява инжектиране на специален разтвор във вените. В резултат спира потокът на кръв във вената и тя престава да функционира. Остава белег, който се скрива в рамките на няколко седмици. Въпреки че повечето пациенти виждат между 50 и 90% подобрение, упоритите вени могат да изискат допълнително третиране. Усещането от инжекцията напомня ужилване и може да се появи леко зачервяване или дори посиняване в този участък от кожата. Склеротерапията не изисква много време, но след процедурата е необходимо да се ограничат активните дейности и да се носят стягащи чорапи за период от 71 часа, за да се подпомогне нормалният темп на кръвообращение.

 

Предпазване

Хората, които страдат от варикозни вени или имат генетична предразположеност към проблеми с вените, трябва да избягват продължителното седене или стоене прав. Специалистите съветват периодично да се вдигат краката над нивото на сърцето, за да се подпомогне кръвообращението. Добре е да се избягва седенето с кръстосани крака, тъй като се притискат кръвоносните съдове. Като допълнителна предпазна мярка може да се носят специални чорапи, които подпомагат циркулацията на кръв. Освен това е необходимо да се ограничи количеството на сол в менюто, защото излишният за организма натрий може да причини оток в крайниците и да затрудни кръвообращението.

 

Добре е да се знае, че при тичане и качване на стълбище голямо количество кръв се стича в краката и това предизвиква разширяване на вените. Този вид активности може да се замени с по-щадящи кръвоносните съдове, като плуването и карането на велосипед.

 

Лекарите напомнят, че видимите вени, които напомнят паяжина, в действителност не са спукани кръвоносни съдове. Те представляват малки, повърхностни вени, които се появяват в резултат на увеличаване на теглото, по време на бременност, хормонални промени, употребата на някои медикаменти, както и под въздействието на начина на живот, свързан с продължително седене или стоене прав.