Част І-ва можете да видите тук.

 


Днес, учените смятат, че болестта псориазис са свързани с имунната система. Това означава, че дерматологичното заболяване  може да е причинено от патологични изменения на имунната система. Смята се, че псориазис се развива в случаите, когато имунната система принуждава организма да ускори процеса на растеж на нови клетки. При нормално развиние на кожните клетки, те се развиват, умира и отпадат от повърхността на кожата на всеки 28 - 30 дни. Псориазисът се характеризира с това, че клетките на епидермиса умират само за период от 3 до 6 дни. Вместо да отпаднат, те се натрупват на повърхността на кожата и да образуват псириатични язви.
 


Гени. Благодарение на новите технологии в генното инжинерство, учените са успели да идентифицират гените причиняващи псориазис. Тези гени  определят реакцията на имунната система и при дефект, могат да предизвика псориазис или други заболявания, свързани с имунната система, като ревматоиден артрит или диабет І-ви тип. Вероятността от развитие на псориазис или други заболявания, свързани с имунната система, като диабет или  болест на Крон, се увеличава, при наличие на други роднини страдащи от псориазис.
 


Фамилна  предразположеност. Проучванията показват, че малка част от пациентите са имали роднина страдащ от псориазис.  Според резултатите от проучванията, фамилната обремененост съществува, но зо да се развие заболяването са необходими и други фактори.
 

Стрес, кожни наранявания, стрептококови инфекции, някои лекарства, както и слънчево изгаряне може да задейства развитието на псориазис. Счита се, че лекарства провокиращи зеболяването са основно антималарици, бета-блокери (лекарства, използвани при лечение на хипертония и сърдечно заболяване), както и литий. Дерматолозите съобщават, че при много от пациентите псориазисът се е развил спонтанно след медикаментозно лечение на стрептококови инфекции.


Въздействие върху качеството на живот


Всички видове псориазис, независимо от вида и  тежестта на експозицията си, силно повлияват качеството на живот на пациента. За пациентите е изключително трудно да водят нормален живот с хронично кожно заболяване.
 


Постоянният сърбеж, болката, изсушаването  и кървенето на кожата сас само  някои от проявите на псориазис. Псориазисът на ноктите е особено болезнено и създаващо дискомфорт състояние, при соето дори простите и ежедневни манипулации създават затруднения за пациентите.

 


При някои от пациентите, дерматологичното заболяване се изразява със симптоми като при слънчево изгаряне, които обаче не се повлияват от никакво лечение.


Перспективи за лечение

Псориазисът е едно от най-честите заболявания на кожата на човека. Именно затова медицината активно изследва причините, провокиращи този кожен проблем. Като най-чести причини за появата му се посочват нервен стрес, интелектуална преумора, остри и хронични соматични заболявания, алкохолизъм, наркомания, токсикомания, съществени нарушения на диетата, екологична травма и т.н. Лекарите посочват, че причина за поява на псориазис може да бъде всичко, което влияе отрицателно на имунитета на човека.

 


Появата на редица съвременни медикаменти и нони методи за лечение, включително и биологични агенти, значително повлияват симптомите при  много пациенти и подобряване на тяхното качество на живот.