Псориазисът е възпалително заболяване на кожата с фамилна предразположеност. Съществуват пет основни вида на псориазис, всяка от които има уникални симптоми. Приблизително 10% - 30% от пациентите с псориазис  страдат също и от артрит (така нареченият псориатичен артрит ), който причинява възпаление на ставите.Най-разпространеният вид  псориазис се диагностицира в 80% от всички случаи на псориазис, който се проявява под формата на петнист обрив, често изпъкнал и покрити с белезникави образувания и кожни неравности. Псориатичен петна обикновено се появяват на лакътнана гънка, под колената, върху кожата на главата и кръста, но не е изключено  да се появяват и в някои други части на тялото.
 Независимо от вида на псориазиса, той винаги причинява дискомфорт, тъй като кожата обрива е придружен със силен сърбеж, болезненост и дори кървене. В особено тежки случаи, сърбежът и дискомфортът са толкова силни,че не позволяват на пациента да спи през нощта, да следва нормалния си дневен и ритъм и силно влошава качеството на живота му.
 


Псориазисът е  хронично заболяване, от което пациентите страдат през целия си живот. Все още не е създаден медикамент, който напълно да излекува неприятното кожно заболяване, но съществуват редица лекарстени препарати, които да облекчат състоянието ири да намалят експозицията на симптомите.
 

 

При много от пациентите, подлагащи се на терапия, се наблюдават дълги периоди на ремисия или драстично намаляване на симптоматиката. Специалистите, обаче напомнят, че лечението е дългосрочно и изисква търпения и усилие от страна на пациентите.
 


Лечение на псориазисът, зависи както от тежестта, така и от вида на заболяването. Понякога псориазис протича в изключително лека форма, и дори пациентът дълго време не разбира за здравословния си проблем. В някои случаи, макар и сравнително по-рядко псориязисът се разраства до степен, че псориатичните лезии, покриват цялата повърхност на тялото. При тежко състояние се налага спешна хоспитализация.
 


Не се наблюдава разлика в процента на засегнатите според полът им и болестта засяга еднакво и мъжете и жените. Скорошни проучвания показват, съществуваща връзка между развитието на псориазис и  етническата принадлежност. Забелязва се, че хората от бялата раса са по-податливи на заболяването, в сравнение с тези от африкански или азиатски произход. В световен мащаб, най-често от псориазис страдат хората в скандинавските страни, а най-рядко – чернокожите.


Причините за болестта


Псориазисът, с пълно основание може да се счита за едно от най-древните дерматологични заболявания. Първият описан случай на болестта датира от 35-та година пр.Хр. Въпреки това, до скоро етиологията и причините за заболяването са били малко известни.
 


Въпреки, че на  учените все още не им е известна точната причина за развитието на псориазис, проведените изследвания значително изясняват природата  на това заболяване. Един от най-важните пробиви в тази насока е на откриването на благоприятното въздействие на циклопорина при пациенти с псориазис. Медикаментът иклопорин е мощен имуносупресор и положителният му ефект при болни от псориазис, показва имунологичния характер на болестта.


 

Повече за причините и методите за лечение на псориазис, можете да видите  тук.