Псориазисът е възпалително кожно заболяване, което може да засегне всички области на тялото - лакти, колене, долната част на гърба, аногенитална област, нокти, гънки под мишниците, ингвинална гънка, междуглутеална гънка, включително скалпа. Заболяването не е от инфекциозен произход, следователно не е заразен, нито се дължи на автоимунни процеси. Въпреки това псориазисът е признат от Световната здравна организация - СЗО за тежко заболяване, макар и да не предизвиква опасност за живота.

 

Псориазисът се дължи на прекомерен имунен отговор, локализиран върху кожата и окосмените зони, без установима и ясна причина. Тази дерегулация на имунитета води до ускорено обновяване на повърхностната част на кожата, което води до натрупване на мъртви клетки, които се наблюдават като люспи, струпани под формата на дебели петна и могат да оставят яркочервени лезии.


 

Псориазисът прогресира постепенно с пристъпи с течение на времето. Засяга както мъже, така и жени, на всички възрасти. Пристъпите на обостряния могат да се проявят и след стрес, както и при хормонални промени.

 

Какви са степените на тежест на псориазиса?

По-голямата част от пациентите с псориазис нямат нарушено качество на живот и при тях могат да настъпят пристъпи, които невинаги са много продължителни. Около 20% от пациентите са засегнати от по-значителна продължителност на лезиите, повтарящ се характер на заболяването - чести обостряния и обширните увреждания.

 

При по-голямата част от пациентите се наблюдава умерено, не обширно засягане, но се задържа по-предължително време. Скалпът е особено засегнат и това причинява значителен дискомфорт на пациентите, тъй като влияе на самочувствието.

 

Как се лекува псориазисът на скалпа?

Досега няма терапевтичен подход, който може окончателно да лекува псориазис. Въпреки това, пълното възстановяване може да настъпи спонтанно без употреба на терапевтични средства, без да са известни точните механизми за това. При хроничен и рецидивиращ псориазис е необходима непрекъсната грижа за скалпа и употреба на подходящи шампоани и лосиони.

 

Друг важен елемент за намаляване на обострянията са проследяване на факторите, които ги предизвикват и следене на състава на козметичните продукти, които се нанасят върху скалпа, тъй като някои съставки могат да влошат възпалението и да влошат сърбежа и зачервяването.

 

Референции:

https://www.doctissimo.fr/sante/maladies/maladies-de-la-peau/psoriasis/essentiel-sur-le-psoriasis/psoriasis-du-cuir-chevelu-comment-bien-vivre-avec/346082_ar.html