Псориазисът е хронично автоимунно заболяване, чийто основни прояви можем да видим по кожата. Ще го разпознаем по характерната псориатична плака – зона с вариращ размер, в която кожата е задебелена, суха и лющеща се.


Никой сапун не може напълно да излекува псориазиса. Изборът на сапун обаче е важен, защото той може да бъде ценен съюзник в лечението в периодите на обостряния на псориазиса.


Ето няколко предложения:


  • Катранен сапун

Съществуват такива от въглища, които са по-добре проучени медицински, както и такива от дървени въглища – произведени от различни дървесни видове – техният ефект предстои да бъде подробно изучен.


Точният механизъм на действие не е известен, но лекарите и пациентите потвърждават, че в повече от 80% от случаите този сапун има благотворен ефект, намалявайки дразненето, зачервяването и възпалението.


Смята се, че това може да се дължи на свойството му да забавя развитието на кожните клетки, което е свръхусилено в псориатичните плаки. Пациентите обаче трябва да внимават, особено тези с влошаващ се от слънце псориазис – катраненият сапун прави кожата по-уязвима на слънчевата светлина и УВ-защитата е задължителна.

  • Ексфолиращи сапуни

Те помагат за отнемане на повърхностните слоеве кожа, което ще ускори процеса по заздравяване на плаките. Когато става въпрос за дерматологичен проблем като псориазис, лекарят може да препоръча сапун, съдържащ кератолитик  - силно ексфолиращо вещество.

 

NEWS_MORE_BOX


Най-популярното такова е салициловата киселина. Но, внимание! Такъв тип продукти са много дразнещи и се използват само в определени зони по лекарска препоръка. Също така той не се препоръчва при бременност.

  • Сапун с овес

Той е чудесен избор за пациентите с по-чувствителна кожа, като се използва дори от тези с алергии. Успокоява дразненето, щипенето и зачервяването. Смята се, че дори има свойството да предотврати освобождаването на инфламаторни субстанции в кожата.


Комбинирането на правилния сапун с предписаното лечение ще осигури по-дълги периоди без плаки.