Стандартната последователност при миене на косата включва ползването на шампоан, последван от балсам. Ефектът за почистване на косата в тези случаи е видим, но факт е, че в много случаи нанасянето на балсам особено, когато той не се изплаква, води до по-бързото ѝ омазняване. При редовно ползване на измивните продукти в посочената последователност може да се стигне до хронифициране на проблема и прекомерно омазняване на косата още в първите часове след баня.

 

Затова експертите препоръчват смяна на последоватевлността на ползване на шампоана и балсама в банята.


 

Установено е, че ако балсамът се нанася пръв, а след него шампоанът, косата запазва естествения си блясък за много по-дълго време. Шампоанът като последен продукт осигурява пълно почистване на косата и отмиване на омазняващите я остатъци от балсама. Затова на хората с мазна или бързо омазняваща се коса се препоръчва да опитат тази елементарна стъпка като средство за решаване на проблема си. Мярката е препоръчителна и за хората с нормална коса като превантивно средство през лятото, когато мием косата си по-често и рискът от прекомерно омазняване е най-сериозен.

 

Основна причина за бързото омазняване на косата е повишеното производство на себум от кожата на скалпа. Голяма част от балсамите, особено тези, които не се отмиват, запечатват себума върху повърхността на косъма и още при сушенето на косата той се „разпечатва“ и отново свободно покрива косъма.

 

Смяната на последователността на ползване на балсама и шампоана ще реши този проблем. Ще запази ползите, които балсамът носи за подхранване на косата, но ще позволи измивните функции на шампоана да отмият изцяло омазняващите косъма остатъци, с което естественият вид на косата ще се запази за по-дълго време.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Полезна тънкост има и в начина, по който се прилагат балсамът и шампоанът върху косата. Добре е балсамът да се нанася предимно по краищата на косата, а територията върху скалпа и в основата на корените на косата да бъде запазена за шампоана.

 

Според експертите в областта на козметиката тези препоръки носят необходимия ефект и помагат за регулиране омазняването на косата. Макар определящи в случая да са индивидуалните особености на всеки тип коса размяната на последователността на ползването на шампоана и балсама в банята може да помогне за постигане на по-траен контрол върху нея. Методът може да се опита във всеки един случай, защото няма да доведе до нежелани последствия, а евентуалните ползи ще се отчетат много бързо.