Отделянето на пърхот е един от най-неприятните проблеми, свързани със скалпа. Какво обаче знаем за пърхота и как бихме могли да го преодолеем? Можем ли да се предпазим от появата му?


Измиването с подходящ шампоан е най-лесният начин да се отървем от пърхота, тъй като той отстранява излишното омазняване и отделените люспи.


При пърхот косата трябва да се измива всеки ден, за да може неприятните "снежинки" да се държат далеч от рамената. Всеки обаче би трябвало да прецени щетите, които всекидневното миене ще причини на косата му.


Ако шампоанът против пърхот не помага, трябва да се потърси такъв, който да съдържа по-ефикасни съставки. Такива са:

 

  • Цинк пиритион – намалява появата на гъбички;
  • Селенов сулфид – има антисеборейно действие;
  • Салицилова киселина – премахва мъртвите кожни клетки;
  • Кетоконазол – бори се с появата на различни гъбички.


Изборът на шампоан трябва да бъде според индивидуалните нужди, за да може да се постигне желаният ефект.


NEWS_MORE_BOXОт друга страна, продължителната употреба на един и същ продукт може да доведе до спиране на неговото действие, тъй като се изгражда устойчивост към активните му съставки. В такъв случай трябва да се редуват 2-3 шампоана, подбрани според нуждите.


Използването на шампоан против пърхот е малко по-различно, отколкото на обикновения. При нанасянето на продукта трябва да се получи обилна пяна. Необходимо е шампоанът да се остави да действа поне 5 минути, преди отмиване. Нанася два пъти при едно къпане.


Катраненият шампоан е средство за борба с пърхота от години. Той обаче не е подходящ за хора с чувствителна кожа, тъй като те е възможно да развият фоликулит – възпаление на космените фоликули. В този случай би следвало да се използва продукт, с „по-меко“ действие.


През лятото е важно главата да се поддържа суха. Състоянието може да се влоши, заради потенето, тъй като потта предизвиква възпаление на скалпа и ускорява лющенето, откъдето се увеличава и образуването и отделянето на пърхот.


Употребата на продукти като спрейове, гелове, не се препорчва, тъй като с тях се добавя излишен пласт вещества към вече мазния скалп.