Гъбичната инфекция на краката или наречена още микоза е често срещан проблем и през горещите летни месеци.

Микозата обикновено обхваща кожата между пръстите на краката, но при неправилно лечение проблемът може да се задълбочи и да засегне и други участаци от кожата на краката или ноктите.

Гъбичките на краката (Тinea pedis), подобно на мухъла и плесена, се развиват при и ледно се предават във влажна среда. Поради тази причина те лесно могат да се предадат посредством общи обувки, басейни или бани.

Симптомите, които включват гъбичната инфекция, са зачервяване, сърбеж и щипане на кожата. Появяват се малки мехури, които причиняват сърбеж и парене. При спукването на мехурите, инфекцията може да се разпространява много по-лесно и бързо.
 

NEWS_MORE_BOX

За да се предотврати появата на гъбички по краката, е препоръчително краката да се мият поне веднъж дневно със сапун и топла вода. След измиването те трябва да се подсушат добре и да се оставят да дишат. Желателно е да се носят чорапи от памук, които абсорбират влагата.

През летните месеци е препоръчително да се ходи с отворени обувки, за да се избегне запарването на краката, което създава благоприятна среда за развитие на гъбички.


Гъбичната инфекция може да се лекува с различни антимикотични средства, които са достъпни без рецепта в аптеките. Те са под формата на крем или мехлем за мазане, облекчават и успокояват.

При задълбочаване на проблема е препрочъвителна консултацията с дерматолог, който може да изпише по-силни лекарства, които да повлияят инфекцията.