Къната най-често се използва като безвредна алтернатива на боята за коса. Известно е, че не само не вреди, а дори напротив – полезна е за косата.
 
Къната придава блясък и обем на косата, а също образува и защитен слой, който я защитава от по-нататъшно увреждане. Това натурално средство почиства натрупаните замърсявания и помага за поддържането на киселинно-алкалния баланс на скалпа
 
Проблеми като пърхот, косопад и други, засягащи скалпа, също могат да бъдат повлияни. Употребата на къна може да подпомогне растежа на косата, предпазвайки я от изтъняване и побеляване.
 

При пърхот

Трябва да вземем около една супена лъжица семена сминдух и да ги оставим във вода за една нощ, а на сутринта да ги стрием. След това трябва да загреем малко синапено олио, заедно с няколко листа къна. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
След като олиото се охлади, сместа трябва да се прецеди. След това всички съставки трябва да се смесят, а полученият микс да се нанесе върху скалпа. Оставя се за 30 минути. Препоръчително е процедурата да се изпълнява веднъж седмично. 
 

При косопад

Необходими са синапено олио и листа от къна, към които следва да се добави една супена лъжица сок от лимон или кисело мляко. Получената смес трябва да се нанася на скалпа с масажни движения, след което да се остави да престои за 30 минути, преди да се отмие.