Изследване на рядко генетично заболяване разкрива кои са причините за побеляването и оплешивяването на косата. Д-р Лу Льо и неговият екип от тексаския университет са убедени, че резултатите от него могат да проправят път към лечението на тези състояния, срещащи се при много мъже и жени. 
 
Учените изследвали така наречената неврофиброматоза тип 1 (NF1) - генетично заболяване, при което туморите растат върху нерви. Основната им цел е била да открият техните механизми на растеж, но вместо това идентифицирали процесите, които са отговорни за появата на косопад и побеляване. 
 
Посивяването и загубата на коса се считат за нещо нормално от много хора, но за други са по-скоро повод за притеснение. Проучванията на Д-р Льо и неговите колеги показват, че космените фоликули съдържат стволови клетки, които участват в производството на коса. Важно значение за този процес има и протеинът KROX20. Когато стволовите клетки се загнездят в основата на космените фоликули, той се активира в кожните клетки и по този начин се формират космените валове. Така космените прогениторни клетки произвеждат протеина SCF, участващ в пигментацията на косата. 
 
Свойствата на KROX20 и SCF са открити чрез изследване на мишки, чиито кожни клетки притежават и двете вещества. Резултатите показват, че тези клетки комуникират с меланоцитните и образуват пигментирани косми. 
 
Именно меланоцитните клетки произвеждат пигментът, който дава цвета не само на косата, но и на очите и кожата ни. Когато учените взели мишки без SCF, открили, че те имат сиви косми, които не почерняват с времето, а побеляват. Това ги кара да твърдят, че аномалиите в KROX20 и SCF играят значителна роля при косопада и посивяването, въпреки че им трябват още изследвания при хора, за да потвърдят твърденията. 
NEWS_MORE_BOX
 
„Въпреки че започнахме този проект, за да разберем как се формират определени тумори, ние го продължихме в друга насока и открихме какво в клетката кара косъма да посивява. Надяваме се в бъдеще да продължим и получим типично съединение, чрез което да си набавяме нужния ген за космените фоликули. По този начин няма да ни се налага да си боядисваме косата, за да прикрием белите косми“, заключва д-р Льо. 
 
Около две трети от мъжете над 35-годишна възраст в САЩ страдат от косопад. Жените с това състояние в страната пък са около 40%. показва информация на Genes and Development , където са публикувани резултатите от проучването. Очаква се от 6 до 23% от възрастните по цялото земно кълбо да бъдат с наполовина посивяла коса до навършването си на 50 години.