От смолата и восъка, използвани от пчелите за стерилизиране на кошерите, британски учени успяха да създадат ефективен гел срещу афти и язвички в устата. Въпреки, че свойствата на прополиса са известни от години, употребата му не е широко разпространена по света. Според специалистите употребата му се избягва, заради лепкавата, неразтворима във вода субстанция и неприятната специфична миризма на пчелния продукт.


Изследователите от университета в Братфорт намират начин да пречистят сместа, така че да стане разтворима във вода и да загуби острата си миризма. Техниката вече е приложена при гел за терапия на афти и язви на устата.


Оглавяващият проучването, проф. Анант Парадкар, обяснява, че прополисът съдържа химически съставки, които са със силно антиоксидантно, антимикробно и противогъбично действие, което спомага процеса на възстановяване на тъканите при различни наранявания. Освен това прополисът засилва имунната система без да предизвиква алергична реакция от страна на организма.


Екипът на проф. Анант Парадкар създава гела в сътрудничество с Природната лаборатория във Великобритания, така че да е безопасен и за деца.


Проблемът при геловете за уста е, че субстанцията им трудно се задържа върху третираното място, заради спецификата на лигавицата. При прополисния продукт обаче учените успяват да намерят решение и постигат трайно задържане на лекарството върху вътрешните стени в устната кухина, което и гарантира ефективността му.


За в бъдеще се очаква да се разработят повече продукти на прополисна основа, благодарение на натрупаните знания и проведените изследвания на екипа в областта.