Медът не е единственият пчелен продукт с доказано полезни свойства. Също толкова полезен и при вътрешен прием, и при външно приложение върху кожата е и прополисът, означаван и като пчелен клей. Затова е напълно оправдан е повишеният интерес към прополиса като основна съставка в редица козметични продукти. Проучванията показват, че той идеално допълва грижата за кожата във всеки аспект – заглаждане, премахване на кожни несъвършенства, общо подобряване структурата на кожата.

 

Счита се, че пчелите произвеждат прополис като средство за слепване отделните структури на кошера си, но разчитат на още едно негово мощно действие, което представлява интерес за козметичната промишленост. Прополисът има изявени антибактериални свойства и те може да се използват за допълване грижите за кожата.


 

Превенция и допълващо лечение на акне
Антибактериалните свойства на прополиса помагат за намаляване възпалението на кожата и допълват грижите за овладяване проявите на акнето. Освен това прополисът отпушва порите на кожата, с което допринася за разреждане на тези прояви и за превенция на последващи обостряния на акнето.

 

Изравняване на кожната пигментация и тена
Прополисът действа и като антиоксидант. Той неутрализира свободните радикали, които увреждат меланоцитите и нарушават производството на кожния пигмент меланин.

 

Премахване на брадавици
Проучванията показват, че третирането с няколко капки концентрирана прополисова тинктура дневно може да помогне за свиването и премахването на брадавици по кожата. Позитивният ефект се асоциира с противовирусните и противовъзпалителните свойства на прополиса.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Зарастване на рани от изгаряния
По-сериозно слънчево изгаряне, както и по-леки форми на други типове изгаряне на кожата може да се облекчат с прилагането на прополисови продукти. Освен всичко прополисът има и стимулиращо действие върху обновяването на епидермалния слой на кожата.

 

Наред с допълващото си влияние за овладяване на някои кожни проблеми, прополисът има и чисто тонизиращо действие върху кожата за подържане на доброто й здраве. Затова той може да се прилага и като част от ежедневната грижа за кожата във всяка възраст в ролята на богат източник на кумарин, полифеноли и аминокиселини за кожното здраве.