5.


С преминаване границата на 50-те, по-фаталното от това, че ни чака оредяване на мускулна маса е, че се лишаваме от едни специфични мускулни влакна повече от други. Това са мускулните влакна с бързо потрепване, които се губят два пъти по-бързо от мускулните влакна с бавно потрепване. Мускулните влакна с бързо потрепване са отговорни за бързото възстановяване на равновесието, тоест от тях зависи как тялото ще се справи при спъване – дали ще се задържим на крака или не. Неприятното е, че при загуба на тези влакна ставаме по-податливи на падания и наранявания, които пък могат да донесат последващи усложнения на качеството на живот. От наличието на мускулни влакна с бързо потребване зависи дали ще може да запазим своята независимост след 70- и 80-годишна възраст.


Единственият начин да се ограничи тяхната загуба е да се спортува и тук от значение е не какъв да е спорт. Подходящи са всички разновидности на тенис, включително федербал, и танци, като българските народни. Друг вариант са скачането на въже и подскоците. 


 

Към първа част от материала

 

6.


За капак на губещите се мускули, тялото след 50-те започва да образува по-неефективно протеини. Това означава, че мускулната загуба е повече за тези, които не приемат достатъчно белтъчини с храната си. 
Препоръката да се намали този проблем е да се движим колкото е възможно повече. Силовите тренировки подобряват синтеза на мускулни протеини, разбира се, като се осигури консумация на богата на белтъчини храна час-два след спорта. 


7. 


Специалистите казват – спорт, спорт, спорт. Добре, де, но с възрастта губим и своята гъвкавост, което най-малкото означава, че трябва да сме внимателни със спорта. Неизбежно мускулите и сухожилията губят своята еластичност. Друг проблем е, че гръбначните дискове дегенерират, което поставя под съмнение способността ни да направим моста, който сме можели на младини. Тук от полза може да бъде хиропрактиката, упражненията за разтягане и масажите. Все пак, последното е изключително приятно, а разтягането може да се постигне с подходящи комплекси в приятна обстановка и за релакс. 


Намалената гъвкавост създава склонност към падания и наранявания. При жените хормоналните промени особено предразполагат към такива. Без да са ясни точно причините в този период при тях се наблюдават често плантарен фасциит, синдром на карпалния тунел и тендинит.
И тук решението е да се правят по-често и продължително разтягания, загряване и разпускане при тренировки, както и да се следи дали се натоварват едновременно и равно ставите на двата крайника при вдигане на тежест или упражнения.


8.

 

За сметка на лесната загуба на мускули, тялото ни сякаш придобива двойна способност да трупа мазнини. Те се трупат дори само като изпитваме стрес, не е необходимо непременно да сме се прехранили, или дори само, когато не пием достатъчно вода. Трупането на мазнини става лесно, но изгарянето им се случва още по-трудно отпреди. 


Спадът на естрогени при жените усилва негативите на стреса. Освен това натрупването на мазнините се измества, вече не е в ханша и гърдите, а в корема. За съжаление, това е времето, когато дамите губят сексапилните очертания на фигурата си наподобяващи пясъчен часовник. 
Как да отговорим на тази справедливост? Забравяме за сладкишите! Всеки десерт се заменя със съдържаща протеини и фибри храна. Няма как иначе!


Очаквайте продължение