Заболявания, причиняващи болестни промени в космената покривка на тялото и капилициума (окосмената част на главата) могат да бъдат причинени както от самостоятелни заболявания на космения фоликул, така и от системни заболявания на организма. Засягането може да бъде огнищно или генерализирано, а според изявата му – вродено или придобито.

 

Към вродените заболявания на космите спадат атрихозата, хипотрихозата, както и промените в структурата на самия косъм. Атрихозата е генетично унаследяващо се заболяване, което се характеризира със засягане на всички косми по тялото и главата. Дори и след раждане новороденото да има космена покривка, то в рамките на няколко месеца тя постепенно отпада, след което не се възстановява.


 

Вродената хипотрихоза се характеризира с намалено количество на космите по цялото тяло. Нерядко тези промени се съчетават и с дистрофични промени (с нарушение на структурата) на ноктите.

 

Докато атрихозата и хипотрихозата се свързват с количествени промени на космената покривка, съществуват и заболявания, които се характеризират с качествени промени в структурата на косъма. Такива са надебеляването на косъма във вид на бамбукова пръчка, което води до лесно начупване (поради загуба на свойството еластичност), както и навиване на косъма около надлъжната му ос, наподобявайки „разтеглена реотанова нишка”.

 

За разлика от вродените, придобитите заболявания на космената покривка се свързват с ендогенни фактори – системни заболявания, както и с екзогенни фактори – различни въздействия от външната среда.

Придобитите заболявания на космите могат да се дължат на дерматологични промени, някои инфекциозни заболявания, хормонални промени, както и психични отклонения, свързани с механичното отскубване на космите при форми на тежки неврози.

 

Относително често срещащо се заболяване е т. нар. кръгова алопеция, която представлява локално отпадане на космената покривка в засегнати от някакъв болестен процес, участъци от кожата. Често причината е огнищни инфекции, както бактериални, така и вирусни или микотични (гъбични). Системното понижаване на количеството на някои микроелементи – цинк, желязо, както и интоксикации с тежки метали могат да бъдат причина за редуциране на космената покривка.

 

Образуването на антитела срещу компоненти на космения фоликул представлява една своеобразна автоимунна реакция, водеща до разрушаване на корена на косъма с последващо отпадане. Процесът настъпва бавно и незабележимо в началото, без субективни оплаквания. Постепенно се оформят кръгли обезкосмени полета, както по капилициума, така и по кожата на брадата и тялото.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Диагнозата на заболяването се прави чрез т. нар. трихограма, чрез която се отчитат фазите на развитие, в които се намира косъма (на покой, разтеж или с дистрофични промени). Локално лечение се прилага с инжектиране на кортикостероиди, както и прилагане на препарати, съдържащи цинк, желязо, катрани и други.

 

Андрогенната алопеция се дължи на повишена чувствителност на космения фоликул към някои метаболитни продукти на тестостерона, които скъсяват фазата на разтеж на косъма, за сметка на фазата на покой. При жените това състояние настъпва след менопаузата, когато намалява количеството на естрогена. Състоянието прогресира бавно, без тенденция за обратно развитие.

 

Увеличеният брой на космите може да бъде белег на хипертрихоза и на хирзутизъм. Разликата е, че при хипертрихозата се увеличава броят на космите по цялото тяло, докато при хирзутизма се засилва окосмяването в определени части на тялото – горна устна, бузи, вътрешна част бедрата, срединна линия на корема, под мишниците и по гърдите. Разграничаването е важно, тъй като има диагностично значение за установяване причината, предизвикваща тези промени.

 

Заболявания, свързани с промени в количеството и качеството на космената покривка представляват фактор, оказващ влияние и върху самочувствието на засегнатите пациенти. Поради което ранното търсене на помощ за справяне с проблема е от съществено значение. 3955