През последните години много се говори за вредните ефекти на слънцето върху кожата, за ролята му в процеса на кожното стареене и развитието на рак. Започваме да забравяме, че без слънцето няма живот. То е най-необходимото условие за развитието на растенията, животните и хората. Ние не можем да живеем скрити на тъмно, без светлина. Умереното и разумно експониране на слънчевите лъчи е много полезно за организма, но прекаляването може да предизвика увреждания. Ето защо избрахме да поговорим с проф. Петранка Троянова, началник на Клиниката по медицинска онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, за положителните страни, свързани с излагането на слънце. Няма да пропуснем, разбира се, и опасностите, които ни дебнат при прекомерно излагане. Ще се допитаме до известния дерматолог и за специфичните грижи, които трябва да полагаме за кожата през лятото, ако искаме да бъдем по-дълго млади и красиви.
Проф. Троянова е специалист по дерматология и онкология с над 30-годишен опит. Има специализации по криотерапия и дерматоскопия. 


- Проф. Троянова, в последните години непрекъснато се говори за това колко е опасно слънцето, какви проблеми причинява и сякаш забравихме, че слънчевите лъчи имат и голяма полза за организма?


Това е факт. Слънцето е най-важният източник на енергия за всички живи организми и е необходимо за поддържане на тяхното здраве.
УВЛ от слънчевия спектър дезинфекцират и оказват антимикробен ефект, унищожават и неутрализират  много видове бактерии, гъбички и някои вируси.
Слънчевите лъчи проявяват противовъзпалително действие, намалявайки нивата на циркулиращите медиатори на възпалението. Те имат отношение към поддържането на добрия имунен статус. Слънцето увеличава нивата на CD8 клетките, които участват активно в имунния отговор на организма спрямо различни въздействия. Малко известен факт е, че слънчевите лъчи действат като естествен аналгетик. Те предизвикват обезболяващ ефект с лека до умерена ефективност и намаляване на нуждата от прием на аналгетици с приблизително 20 %.
Слънчевото греене влияе върху мозъчната дейност, повишавайки вниманието и формирането на нови връзки в мозъка.


 

- Вярно ли е, че слънцето има отношение дори към опитите ни за отслабване?


Точно така е. Слънцето повишава метаболизма и превръщането на хранителните нутриенти (мазнини, белтъци, въглехидрати) в енергия за организма. Така то подпомага отслабването. През пролетта и лятото е много по-лесно да се отслабва, отколкото през есента и зимата.
Пълният спектър на светлината, емитирна от слънцето, води до увеличение нивата на някои невротрансмитери, като серотонин и допамин, на  бета-ендорфините, които се грижат за поддържане на доброто настроение и тонуса и на  метаболитите, водещи до релаксация на нервната система (намаляване нивата на адреналин, кортизол и други). По този начин слънчевото греене подобрява и стабилизира настроението. 
Видимата светлина участва в регулиране на циркадния ритъм. Получаването на достатъчно естествена светлина през деня е гаранция за добър сън през нощта. А както е известно, качественият сън също има значение, ако искаме да отслабнем.

 

- А влияе ли върху хормоналния баланс в организма?


Определено. Слънчевите лъчи, например, увеличават нивата на репродуктивните хормони и повишават фертилността. С настъпването на пролетта и повишаването на температурите се повишава и сексуалното желание и възможността за забременяване. Слънчевите лъчи са необходими и за нормалното протичане на бременността и развитието на плода, като намаляват и риска от развитие на следродилна депресия и подпомагат по-бързото възстановяване на организма.

 

- Какво е значението на витамин D за организма и връзката му със слънчевото греене?


Голяма част от изброените благоприятни ефекти на слънчевите лъчи са свързани с полезните свойства на витамин D, известен като "слънчевия витамин", тъй като за усвояването му са необходими слънчевите лъчи. Светлата незащитена кожа (без предишно излагане на слънце, без тен) при престой в продължение на 30 минути под летните слънчеви лъчи получава 50 000 IU витамин D. За същото време лицата, придобили тен, получават между 20 000 и 30 000 IU, а лицата с тъмна кожа си набавят до 10 000 IU витамин D. Това показва, че дори 5 минути три пъти в седмицата са напълно достатъчни, за да бъдат задоволени ежедневните потребности от тази толкова полезна субстанция. Необходим е кратък престой (препоръчва се рано сутрин или в късния следобед), за да се осигурят всички полезни ефекти от слънчевите бани.


Необходимите дневни дози на витамин D са около 400 - 600 IU. Нивата му  са показател за степента на слънчево облъчване, като при редица заболявания се установяват изключително ниски стойности, в резултат от пребиваване на закрито и липса на достатъчно естествена светлина.


Витамин D в организма е необходим за пълноценното усвояване на калция и за поддържане на костната система, като предпазва от рахит  в детска възраст, от остеомалация и остеопороза и намалява риска от фрактури. Слънчевият витамин оказва протективен ефект върху редица органи и системи и играе важна роля за поддържане на жизненоважни функции в организма. Витамин D подобрява денталното здраве, като намалява риска от образуване на кариеси и натрупването на зъбен камък.
Дефицитът от витамин D води до липсата на концентрация на вниманието, слабост, лошо настроение, главоболие, мускулни и ставни болки. Намаленото ниво на „слънчевия витамин“ лежи в основата на затлъстяването, сърдечно-съдовите заболявания и диабета. Дефицитът от витамин D е свързан с поне 14 вида онкологични заболявания, като рака на яйчника, на гърдата, на простатата, на панкреаса, на дебелото черво.
 

- Как действа слънцето на нашия организъм и каква е разликата между различните видове ултравиолетови лъчи?

 

Слънцето излъчва  електромагнитни лъчи с различни дължини на вълните. Около една трета от слънчевата радиация се абсорбира от озона, водните капки и праховите частици в атмосферата. Достигналата до повърхността на земята слънчевата светлина се състои от 10% ултравиолетови лъчи  (с дължина на вълната 100-400 nm), 50% видима светлина (400-700 nm) и 40% инфрачервени лъчи (>700 nm). В  зависимост от различните географските особености  и сезона тези съотношения могат да варират. Най-значими фотобиологични ефекти върху кожата оказват ултравиолетовите лъчи (УВЛ).  Според дължината на вълната, те се разделят на три групи: УВЛ-A (с дължина на вълната 320-400 nm), УВЛ-В (280-320 nm) и УВЛ- C . Последните имат най-късата дължина на вълната (между 100 и 290 nm). Те се блокират от атмосферата на земята, поради което не достигат до кожата.


УВЛ-В се абсорбират от роговия слой на епидермиса и само 20% от тях достигат до дермата. Ефектът им е по-ранен и по-повърхностен. Могат да причиняват незабавни увреждания като изгаряне на кожата, което настъпва при достигане на индивидуалната минимална еритемна доза и могат да доведат до временно удебеляване на кожата. УВЛ-В осигуряват енергията, от която кожата се нуждае, за да произвежда витамин D, те стимулират производството на меланин, отговорен за добиването на тен.


УВЛ-A проникват по-дълбоко в кожата и оказват по-сериозно биологично въздействие. Предизвикват образуване на свободни кислородни радикали, които от своя страна косвено увреждат ДНК, клетките, еластичните и колагенните влакна, кръвоносните съдове и тъканите изобщо. Ефектите им настъпват по-късно и се изразяват с разнообразните прояви на фотоиндуцираното стареене и фотоканцерогенезата. 


В хода на еволюцията, кожата си изработва механизми за защита срещу увреждащите ефекти на УВЛ. Някои вещества в кожата, например меланин, поглъщат фотони светлина и действат като химични филтри. Роговият слой задебелява в отговор на слънчевото въздействие и  се явява своеобразен  физически филтър.


- Има ли значение слънцето при лечението на някои заболявания?


Редовните кратки слънчеви процедури са ефективно средство за лечение на редица заболявания и още по-ефективно средство за профилактика срещу множество различни болести.
Хелиотерапията (лечението със слънце) е метод за лечение и подобряване на здравословното състояние чрез слънчеви бани. Хелиотерапията е полезна не само за лечение, но и за превенция при здрави хора.
Още от древни времена хората са знаели, че излагането на слънце е полезно за тяхното здраве. Египтяните, вавилонците и асирийците са имали слънчеви градини и са давали на слънцето статута на бог. Гръцкият лекар Хипократ е препоръчвал слънчеви бани и е имал свой собствен голям солариум (затворено пространство за слънчеви бани). Древните римляни са правили терми (горещи вани и бани), които са били оборудвани със солариуми. Римският писател Плиний е написал, че "слънцето е най-доброто лекарство".


В продължение на много години, хелиотерапията е прилагана при бактериални инфекции. Известно е, че използването на слънчевата светлина при болни с туберкулоза допринася значително  за тяхното възстановяване.


Слънчевите бани се използват за лечение на някои кожни заболявания, главно във връзка с техния обезболяващ, противовъзпалителен и антимикробен ефект.


Хелиотерапията е особено ефективна при пациенти с псориазис, някои екземи, акне.


Проучванията показват значително подобряване на симптоматиката след слънчеви бани при пациенти с депресивни епизоди, сезонно афективно разстройство, тревожност. Набавянето на достатъчно естествена светлина се оказва мощно профилактично средство при сърдечно-съдови заболявания, неврологични и психични болести, като шизофрения, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, някои автоимунни заболявания: ревматоиден артрит, захарен диабет тип 1, астма, множествена склероза, болест на Крон. Слънчевите лъчи подобряват инсулиновата резистентност и глюкозната нетолерантност, като същевременно съдействат за намаляване на теглото и така оказват своеобразен превантивен ефект при захарен диабет тип 2. Проучвания показват по-нисък риск от кариеси и свързаните с тях усложнения в страните, разположени по-близо до екватора.


- Как да използваме слънцето, за да получим полза от него, а не вреда?


Слънчевите бани могат да бъдат директни - лежи се на пясък, на трева или на шезлонг с минимално количество дрехи, индиректни - цялото тяло е покрито с тънки памучни дрехи, а главата и очите – с влажни превръзки, и локализирани (при респираторни и всички ставни заболявания, определена част от тялото се излага на слънце, докато останалите зони са покрити с влажен плат).


Слънчевите лъчи имат изключително полезно влияние върху организма, но те трябва разумно да се използват, за да не се усети тяхното изгарящо и увреждащо действие.


За постигане на благоприятни промени в организма, е необходим кратък престой на слънце (препоръчително е да се избягват часовете в средата на деня между 10 и 16 часа). Добре е, да се започне с 5 минутно експониране на слънце и плавно увеличаване до 20 минути, при което ръцете и лицето да са открити.


Нужно е повишено внимание по отношение реакцията на децата към въздействието на слънцето. Недопустимо е пребиваването на малки деца под силни слънчеви лъчи – те трябва да почерняват на сянка. С напредване на възрастта трябва да се приемат по-рядко слънчеви бани, а тяхната продължителност следва да бъде намалена.

 

- Има ли начин да си осигурим оптимална защита и безопасен престой на открито?


Истината е, че нашият престой на слънце зависи от особеностите на нашата кожа, от нашия хабитус, от нашата генетика. Хората с тъмна, мургава кожа могат да стоят по-дълго на слънце, защото почти не изгарят. Обикновено те почерняват и образуват слънчев тен. Хората със светла кожа, обикновено имат повишена фоточувствителност и не могат да стоят дълго на слънце. Те почти винаги изгарят при излагане на слънце. Това се хората, при които се развиват повече прояви на фотоувреждане, ранно кожно стареене и злокачествени новообразувания на кожата.


Днес на пазара има различни висококачествени продукти, предназначени за деца и възрастни, с много висок фотозащитен фактор. Слънцезащитните продукти, предпазващи както от UVB, така и от UVA лъчи, трябва да се използват ежедневно. Правилното нанасяне на продукта е също толкова важно, колкото и избора на самия продукт. За постигане на степента на защита, указана чрез слънцезащитния фактор, е необходимо да се нанесе достатъчно количество – 2mg/cm². Това е около 36 грама (6 пълни чаени лъжички) слънцезащитен крем за тялото на възрастен човек. Понастоящем потребителите обикновено ползват само половината от това количество.  Кремът или лосионът трябва да се нанасят на всеки два часа и след всяко влизане във водата. Веднага след като приключи излагането на слънце, е нужно тялото да се измие много добре. След това кожата може да се намаже с подхранващ, овлажняващ продукт.


- Започнахме с уговорката, че ще говорим за положителните ефекти от излагането на слънце. Слънчевата светлина обаче може да бъде и вредна за кожата?


Слънцето, в частност ултравиолетовите лъчи, са основният рисков фактор за развитието на редица кожни увреждания и злокачествени тумори на кожата. В резултат на екстремно по интензивност или по продължителност излагане на UV-радиация, както и при липса на естествените фактори на защита, в кожата настъпват фототравматични патологични реакции, които се разделят на ранни и късни. Към ранните се отнасят остро-възпалителните промени, характерни за слънчевото изгаряне (Dermatitis solaris), което настъпва при достигане на индивидуалната минимална еритемна доза (МЕД). Слънчевото изгаряне е най-често срещаната форма на увреждане от слънцето и се причинява предимно от УВЛ-В. Характеризира се със зачервена, възпалена кожа и мехури. Могат да минат до пет часа, преди симптомите да се появят.


Късните ефекти включват разнообразните прояви на фотоиндуцираното или „хронологично” стареене. Стареенето на кожата, разбира се, е напълно естествен процес, но в резултат на хроничното слънчево въздействие то настъпва преждевременно, по-рано кожата започва да провисва и да се развиват бръчки. Смята се, че до 90% от преждевременното стареене на кожата е причинено от слънцето и е известно като фотостареене. Директното увреждане на ДНК, причинено от УВЛ-А, играе роля във фотостареенето, но основната причина е оксидативният стрес, предизвикан от УВЛ-А и високоенергийната видима светлина (HEVIS светлината). Свободните радикали индуцират не само стрес за кожните клетки, те също така разграждат колагена и еластина, които са важни за гладката, пухкава кожа: образуват се бръчки, кожата губи обема си и преждевременно се появяват хиперпигментации - слънчеви или възрастови петна).
Наред с фототравматичните дерматози, съществуват множество дерматологични заболявания, обединени под термина фотодерматози, в чиято основа лежи необичайна реакция на кожата към светлината. Те засягат само отделни предразположени лица. 


- Може ли слънцето да предизвика кожен рак?


Основният екзогенен рисков фактор за злокачествените тумори на кожата са УВЛ от слънцето. Съществуват и други фактори от околната среда и това са химически вещества - например арсен, лъчеви въздействия - рентгенови лъчи, хронични травми, кожни заболявания - изгаряния, цикатрикси, някои дерматози.


Ендогенните фактори, свързани с особеностите на организма също имат своето значение. Съществуват генетични дефекти, които предразполагат към появата на рак, както и някои вродени и наследствени заболявания , които могат да бъдат преканцерози - например ксеродерма пигментозум или различните порфиринопатии. Към ендогенните фактори отнасяме кожния фототип, който се определя от степента на кожната пигментация и кожната фоточувствителност.
Развитието на кожните тумори е резултат от сложна, комплексна зависимост между особеностите на организма, неговата генетична предиспозиция, кожния фототип, пигментацията и факторите на външната среда. За да се развие злокачествен тумор трябва да има генетична предиспозиция. Силните слънчеви въздействия са по-опасни за по-светлите хора, особено, ако кожата им не е подготвена и адаптирана. Появата на един от най-злокачествените тумори в човешката патология - малигненият меланом (малкият черен тумор), е свързана с експониране на слънце. Той има висок метастазичен потенциал, но когато се открие рано и се отстрани оперативно, в повечето случаи лечението е успешно. За съжаление, този злокачествен меланом засяга хората в млада и средна възраст – 40-50 – годишните.


Хроничното излагане на слънце и неблагоприятните климатични въздействия са свързани с възникването и на немеланомни кожни карциноми – базоцелуларни и спиноцелуларни. Те са по-малко опасни, защото рядко дават метастази. Тези тумори, които се срещат предимно при възрастните хора, могат успешно да се лекуват.


- Какви грижи трябва да се полагат за кожата при излагане на силно слънце?


Основната грижа за кожата през летните месеци се състои в осигуряването на оптимална защита при престой на открито, а това означава да се спазват класическите правила за излагане на слънце и да се използват фотозащитни продукти. Трябва да се прилагат леки хидратиращи препарати и некомедогенни продукти в грижата за кожата и гримирането.


Моите съвети към дамите, а и към господата, през лятото, са прости: мийте лицето си добре, вземайте редовно душ и поддържайте добра лична хигиена. Избягвайте силно излющващите препарати и ретинола.


А когато лятото свърши, посетете дерматолог, за да обсъдите настъпилите промени по кожата и необходимите грижи за нея. След края на лятото идва най-доброто време за козметични процедури, които да гарантират задълго вашата красота и младост. Консултирайте се относно Вашите бенки, ако откриете изменения в тях или забележите появата на нови пигментни лезии.