Проф. д-р Мария Балабанова, дм, работи в Клиниката по кожни и венерически болести в УМБАЛ „Александровска“. Професор е към Катедрата по дерматология и венерология в Медицинския университет в София.
През 1983 г. придобива степен доктор по медицина, а през 1987 г. - специалност по дерматология и венерология. През 2001 г. става завеждащ хистопатологична лаборатория. Степента „професор“ придобива през 2016 г.
Членува в Българското дерматологично дружество, Европейската академия по дерматология, Български лекарски съюз и др. Автор е на 166 научни публикации, учебници, книги, издадени в чужбина.

 

- Проф. Балабанова, какво представлява слънчевата алергия?


 

Слънчевата алергия обединява различни състояния. Алергичните хора, освен към различни алергени, могат да реагират и на слънчевата светлина, като тази чувствителност може да започне през различни периоди на живота.
Фотоалергията се дължи на комбинацията от слънчевите лъчи и морска вода. Освен това солената вода води до изсушаване на кожата, което подпомага появата на кожни обриви т.нар. дерматит.
При някои хора, допирът до някои треви и растения в съчетание с излагане тялото на слънце води до т. нар. фито-фотодерматити обриви като отпечатък. Наблюдават се при берачи на смокиня, магданоз и др. В смокиновите листа и плодове има сок, който причинява поява на мехури и обриви по тялото.
При слънчева алергия се препоръчва да се вземат  мерки преди излагане на слънчевите лъчи – да се приемат противоалергични лекарства, да се ползват хидратиращи кремове.
Некачествените фотозащитни продукти също могат да предизвикат дерматит и пигментации. Освен веществото, което предпазва от слънцето, има и други съставки, които могат да причинят контактна алергия.
Там, където кожата е напръскана с парфюм, в съчетание със слънчевата светлина, отново може да се получи дерматит. Същото важи и за декоративната козметика. Ако се нанесе фон дьо тен върху лицето, може да се предизвика обрив от слънцето, тъй като в козметичния продукт има вещества, които усилват влиянието на слънчевите лъчи.
Някои болести на кожата и съединителната тъкан могат да се влошават от слънцето. Има обаче кожни болести, които се подобряват от слънчевите лъчи. Важно е, ако пациентът има кожен обрив, да бъде диагностициран и изследван, за да знае дали да се пази или излага на слънце.
Акнето например може да се подобри или влоши от слънцето. Няма изследване, което да покаже как ще реагира кожата на пациентите с акне.
Често срещан проблем са пигментните нарушения по лицето. Такова състояние се нарича мелазма и прогресира с всяко следващо излагане на слънце.

 

- Какъв трябва да бъде фотозащитният козметичен продукт?


Фотозащитните кремове с висок фактор са задължителни при малки деца или при някои кожни заболявания. Нормално се препоръчват кремове с фотозащитен фактор 15 максимум до 30. Хората с чувствителна кожа, склонна към фотодерматит, е добре да не използват мазен крем или олио.

За предпочитане е фотозащитният продукт да бъде мляко или много лек крем-емулсия и да се нанася на всеки два часа. След плаж е препоръчително да се вземе душ и да се нанесе хидратиращ крем от бялата козметика.

Когато се закупуват фотозащитни или хидратиращи продукти, нека това да става от аптеките. В тях вече има голям избор от съвременни, комбинирани кремове, съчетаващи фотозащитни, хидратиращи, както и камуфлажни продукти. Трябва да се избягват ароматизирани продукти, защото повишават алергичността. На пазара вече съществува разнообразие от продукти, които освен, че защитават кожата, способстват и за образуване на лек тен.

 

- Какви мерки трябва да се вземат при подозрение за слънчева алергия?


Най-честите симптоми са появата на сърбящ обрив или зачервена кожа. При появата им е добре да се посети дерматолог. Лечението включва различни медикаменти като успокояващи възпалената кожа кремове, кортизонови препарати, хидратиращи кремове, противоалергични лекарства.

 

NEWS_MORE_BOX


По принцип не е нужна целогодишна употреба на лекарства при слънчева алергия. Пациентът може да започне подготовка през пролетта или около месец-два преди излагане на слънце, в случаите, когато вече е известна реакцията на кожата към слънчевите лъчи.
Хората, които прибягват към хомеопатия, трябва да се доверят единствено на специалисти, компетентни при лечение с хомеопатични лекарства.

 

- Има ли изследвания, които могат да се проведат с диагностична цел?


Има фототестове, които се правят в специализираните клиники. Те могат да докажат чувствителност към слънчевите лъчи. Тестът няма да покаже дали ще се получи обрив от слънцето, а това, че пациентът може да има заболяване, което ще се влоши от слънчевата светлина.
Фототестът се прави, за да определи начина, по който реагира кожата на слънчевите лъчи с определена дължина и продължителност на излагане на слънце. Ако резултатите от фототеста са положителни, се правят други изследвания изясняване на диагнозата.
Препоръчително е тестът да не се прави самоцелно, а след консултация с дерматолог от университетска болница, тъй като това е специализирана област от дерматологичната наука. След  внимателен подробен разговор, последван от преглед на пациента, се изготвя индивидуална програма за терапия и  профилактика.

 

- Кои са начините да защитим детската кожа от слънцето, знаем, че тя е по-чувствителна?

 

Бебета под 6-месечна възраст е задължително да се държат настрани от директна слънчева светлина. Използването на чадър или стоенето на сянка ограничава само 50% от слънцелъчението. Лесното изгаряне на кожата при децата се дължи на намаленото съдържание на меланин в тяхната кожа. Децата трябва да бъдат намазвани предварително с фотозащитни кремове. Хубаво е те да са под формата на мляко, а не на спрейове, за да не се вдишват. В часовете между 11:00 и 16:00 ч. децата трябва да бъдат прибирани на сянка. Подходящо е и фотозащитно облекло, шапки и качествени слънчеви очила, за предпазване на очите.
По принцип през първите 18 години се програмират всички кожни проблеми. След това дори човек да се предпазва е късно, защото се генерират промени, които с течение на времето се проявяват под различна форма на кожни образувания.