Голяма част от жените имат стрии. Кожното състояние се среща и сред мъжете, но в значително по-малка степен. На пазара се предлагат различни кремове и масла, които обещават да ги „изтрият“.
 
Според специалисти тези продукти са ефективни до една степен и не бива да се очакват магически резултати. С тяхна помощ може да се постигне изсветляване на вече съществуващи стрии, но не и пълното им премахване. 
 
Стриите представляват дълги, тесни линии върху кожата и са резултат от внезапното й разтягане.
 
Това, което тези кремове и масла правят, е да овлажнят и „смазват“ кожата интензивно, като по този начин я предпазват от изсушаване и поява на сърбеж. По този начин се намаляват уврежданията при разтягането ѝ. 
 
Благоприятното действие на тези продукти се дължи на съдържанието на съставки като витамин Е и етерични масла, които укрепват кожата, стимулират формирането на колаген и предоставят дълбока хидратация. Някои кремове също така помагат за ексфолиране на външния слой на кожата, като по този начин се премахват мъртвите клетки.
NEWS_MORE_BOX
 
 
По думите на специалиста, ако стриите са с тъмен цвят – червени или лилави, употребата на тези кремове помага за изсветляването им, но те не биха могли да ги заличат. 
 
Що се отнася до превантивните мерки срещу появата на стрии, хидратиращите кремове са подходящи, тъй като овлажняват кожата. Сред естествените методи, с които може да се случи това, са чистото кокосово масло и кокосовият крем. 
 
При употребата на продукти, специално създадени срещу стрии, може да отнеме поне два – три месеца, преди да се наблюдават някакви резултати. За да бъдат те по-добри, може да се проучат други методи, сред които и лазерно отстраняване.