Пърхотът е едно от най-честите заболявания на косата в света и засяга около 50% от световното население.

 

Какво се случва в скалпа ни при дисбаланс на бактериалната флора?


За да разберем по-добре връзката между пърхота и микробиома, първо трябва да вникнем във функционирането на нашия скалп.

 

Той е покрит с мастни жлези, които произвеждат себум и потни жлези, които увеличават влагата.

 

Секрецията на себум, която обикновено е по-обилна в юношеството и до 30-годишна възраст, може в крайна сметка да повлияе на баланса на бактерии и гъбички по скалпа, благоприятствайки появата на пърхот.

 

Себумът е храна за растежа и дейността на полезните за нас бактерии и гъбички, които обитават скалпа ни.

 

Това обаче означава, че излишъкът от себум може да повлияе на микрофлората на кожата на скалпа.

 

Една от последствията може да бъде появата на пърхот.

 

Основната причина за пърхот са гъбичните инфекции

Често причината за поява на пърхот е прекомерния растеж и развитие на гъбичките от семейство Malassezia, които обитават скалпа ни.

 

Тези гъбички произвеждат високи нива на дразнещи мастни киселини, които стимулират производството на епителни клетки, причинявайки дразнене и лющене.

 

Бактериите също могат да влошат пърхота, ако се добавят към вече настъпилия дисбаланс в скалпа.

 

Баланс на микробиома

Бактериите могат да участват в доставянето на незаменими аминокиселини и витамини за здрава коса и скалп, по-специално биотин, витамин В6, никотинат и лизин.

 

Поради тази причина използването на пробиотици е потенциална възможност за лечение на пърхот.

 

При промени в баланса на бактериите, обитаващи естествено нашата кожа, може да настъпи възпаление или да се ускори стареенето на скалпа и космените фоликули.

 

Данните от европейско проучване, в което са участвали пациенти, засегнати от пърхот, показва реалните последици от бактериалния дисбаланс.

 

След прием на добавка, съдържаща пробиотик от семейството на лактобацилите Lactobacillus paracasei в продължение на 56 дни, здравето на скалпа на участниците се е подобрило значително, микробиомът се е балансирал, а признаците и симптомите на пърхот са били значително намалени.

 

По този начин новите и интегрирани методи, фокусирани върху пробиотичните добавки и шампоаните за локално приложение, могат да предложат обещаващи резултати, когато става въпрос за възстановяване на здравето на скалпа и минимизиране на страничните ефекти от пърхота, поясняват изследователите.

 

Каква е ползата от пробиотиците за кожата на скалпа?

Според дефиницията на Световната здравна организация, пробиотиците са живи организми, които, когато се прилагат в оптимални количества, предоставят ползи за здравето на човека.

 

Пробиотиците съществуват естествено в и върху тялото ни, но могат да се приемат чрез храната и добавки или да се прилагат директно върху кожата, казват експертите.

 

Тези от семейството на лактобацилите са сред най-използваните в храни, напитки и добавки.

 

Често се използват и бифидобактерии, ентерококи и стрептококи.

 

Освен че балансират микрофлората на кожата, те предпазват от външни замърсители и агресори, укрепват бариерата на кожата и предотвратяват свръхрастеж на вредни патогени.

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/dermatologia/caspa-causa-desequilibrio-microbiota_6856

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6180232/