Клетките на кожата на главата постоянно се обновяват. От кожата на главата непрекъснато падат вече мъртви клетки. Клетките се сменят на 25-30 дни. Този процес не протича едновременно за всички клетки и затова не забелязваме падащите бели частици. Възможно е, цикълът на обновяване на кожата да се ускори до 6-7 дни. В този случай клетката още неуспяла да съзрее и да изгуби влагата си, се изтласква от новообразуваща се клетка. Отпадащите клетки се слепват и образуват пърхот. Появата на ускореното обновяване на клетките и пърхота е сериозен признак за наличие на заболяване на кожата на главата или на организма.

 


 

Четири причини за пърхота

 


1.
 

Укореното обновяване на клетките може да се дължи на гъбичката Pityrosporum Ovale, която постоянно се намира на кожата на главата. При промяна на pH на кожата на главата, обаче гъбичката се размножава и предизвиква възпаление.

 

2.


Основната причина, която предизвиква пърхот е нарушение във функциите на мастните жлези, което може да се появи вследствие на проблеми с храносмилателната система, задстомашната или щитовидната жлеза. Дисфункция на мастните жлези се развива при хормонални нарушения в организма. Тогава мастните клетки започват да отделят повече секрет. Това състояние е познато като мазна себорея. Косата се слепва и се изпълва с малки жълти корички мазнина. Себореята е суха, когато мастните жлези не работят и кожата на главата изсъхва и се отлюспва. Косата стърчи и трудно се разресва.
Възможно е частиците кожа, които падат по рамене да не са пърхот, а да се дължат на кожни заболявания като себореен дерматит, псориазис или лишей. В тези случаи кожата на главата е зачервена, възпалена и има по-плътна кора.
Себореята трябва да се лекува. Възпалената кожа е идеална среда за размножаване на бактерии и гъбички. Това може да доведе до нарушения в растежа на косъма и до падане на коса.

 


3.


Причина за пърхота може да бъде дефицит на витамините В1, В2 и В6.

 

4.


Причините за пърхота може да се коренят в стомаха, червата, задстомашната или щитовидната жлеза. Рецидивиращият пърхот е вследствие на хронични заболявания на органите на храносмилателната система.

 


Не е достатъчно да се измива главата, трябва да се лекува причината за пърхотаСпециални шампоани
 

Когато пърхотът е малко, отстраняването му става посредством лечебни, медицински шампоани, които освобождават кожата от мъртвите клетки и същевременно действат против образуването на пърхот като нормализират цикъла на обновяване на клетките. Съдържат сяра, катран, бор, салициловата киселина. В състава им са включени климбазол, кетаконазол, клотримазол, цинк, селен, съставки, които унищожават микроорганизмите. Подходящи са и някои фитошампоани с жълт кантарион или такива разработени на основата на кисело-млечни продукти.
За да бъде ефективен шампоанът, той трябва да се използва спрямо инструкциите на опаковката и да се подбере спрямо типа коса – суха, нормална, мазна, и съответно вида пърхот.
Шампоните действа различно. Ефектът на част от тях е само по време на миене, което налага престой за няколко минути преди отмиване. Други са разработени така, че да действат между две измивания. Препоръчително е лекар да посочи подходящия за случая шампоан.

 

 


Продължителност на терапията


Лечението на пърхота продължава между 4-6 седмици. След това се използват обикновени козметични шампоани против пърхот. Добре е лечебните шампоани да се комбинират с обикновени като лечебният шампоан се използва два пъти в седмицата, а останалите пъти, според типа коса, се употребява обикновеният.

 

 

Медикаментозно лечение


При по-сериозни случаи на пърхот може да се изпише и лечение с медикамент. Назначават се витамини В6 и В1, както и А, Д, и Е. Добавки с цинк и сяра нормализират храненето на косата и спомагат кръвоснабдяването на кожата на главата.