Пърхотът е често срещано състояние на скалпа, което трудно може да бъде управлявано. Причините за появата му могат да бъдат многобройни, като те не са свързани с лоша хигиена. Една от тях например е неправилното използване на продуктите за коса. Причини за наличието на пърхот също са: себореен дерматит, много суха кожа, стрес и някои медицински състояния.


Със содата за хляб можем успешно да се справим с неприятния пърхот. Освен това струва много по-малко пари, отколкото продуктите на пазара.  

 


Содата бикарбонат почиства скалпа и премахва люспите от него само след като бъде приложена няколко пъти. Премахва излишния себум, като оставя косата чиста и мека. Може да се използва дори като сух шампоан. 


Содата е естествен антисептик, който потиска гъбичната инфекция, причиняваща пърхот. Успокоява скалпа и балансира неговия pH. Премахва сърбежа и дразненето по него. 


За целта содата се смесва с хладка вода и се нанася върху скалпа с масажни движения. Оставя се върху косата за около 2 минути. След това косата може да се измие както обикновено.


Освен самостоятелно, содата може да се използва и в комбинация с други съставки за още по-силно действие. Например към содата може да се добави ябълков оцет, друг естествен продукт, който също балансира рН на скалпа и има антимикробно действие.


Освен него може да се използва кокосово масло, което намалява сърбежа, действа омекотяващо и поддържа косата хидратирана. Прибавянето на етерично масло от чаено дърво към содата бикарбонат може успешно да елиминира гъбичките, които причиняват пърхота по косата. Това се дължи на антибактериални и антисептични свойства на комбинацията.


Медът е друг натурален продукт, който може да се смеси със содата. Той притежава антиоксиданти, като намалява щетите, причинени от свободните радикали.