Пърхотът е проблем с кожата, който засяга поне 50% от възрастното население по света. Появява се когато процесът на обновяване на скалпа се съкращава. Така се отделя по-голямо количество кожни клетки, които се залепват помежду си и образуват люспи. Това състояние може да доведе до изсъхване и лющене на скалпа, сърбеж и зачервяване. За щастие, то не е заразно, но причинява сериозен дискомфорт на хората, които го имат. 

 

Кои фактори могат да спомогнат за появата на пърхот и косопад?Генетична предразположеност, различни климатични условия, физически или емоционален стрес, хормонални промени, нездравословно хранене или прием на алкохол, могат да причинят пърхот. 

 

Все още няма ясни доказателства за директна връзка между косопада и пърхота. Но въпреки това има много случаи, при които хората с пърхот страдат и от косопад. 

 

Стресът и студеното време могат да влошат състоянието на скалпа и да предизвикат свръхпроизводство на пърхот. Когато количеството на мъртвите клетки по скалпа се увеличи, се отделят повече люспи, губим и повече коса, тя изтънява или се омазнява допълнително. Освен това, хроничните състояния на скалпа могат да увеличат загубата на коса и дори да доведат до намалена плътност на косата, която е временна. Така че, ако имаме пърхот, който е нелекуван дълго време и състоянието на скалпа ни се влошава, можем да потърсим помощ от дерматолог, за да не получим по-сериозни усложнения, едно от които е силен косопад. 

 

Дехидратацията на кожата на главата е друг фактор, причиняващ пърхот. Ако допълнително драскаме скалпа с различни четки и гребени, които имат твърде остри краища, кожата ще се раздразни допълнително. Ако имаме сух скалп, трябва да помислим за закупуването на по-специализирана козметика, както и да приемаме повече вода през деня. 

NEWS_MORE_BOX

 

Постоянното използване на противогъбичен шампоан също може да доведе до пърхот и по- интензивен косопад. Шампоаните за пърхот помагат, но не трябва да се използват ежедневно. Те намаляват люспите, но от друга страна може да предизвикат други проблеми. 

 

Ако имаме пърхот, можем да пробваме няколко домашни средства преди да прибегнем до по-специални препарати. Ябълковият оцет е едно от нещата, което се използва за намаляване на досадните бели люспи. Той стимулира кръвообръщението в кожата, бори се с вируси и бактерии. Киселините в него намаляват себума, който благоприятства за развитие на спорите на пърхота, както и мазнинините. Може да разредим ябълков оцет във вода в съотношение 1 към 3, след което с тампон да намажем от сместа в корените на косата. След около 30 минути трябва да измием косата с хладка вода. Препоръчително е да  правим маската на косата с оцет до 2 пъти в седмицата, като резултатът е видим след 3-4 опита.