Пърхотът се характеризира със силен сърбеж и поява на жълтеникави люспи и мастни натрупвания по скалпа. Това състояние на кожата е неприятно за много хора и води до емоционален дискомфорт. 
 
Много хора не знаят, че пърхотът, сухият скалп и псориазисът на кожата на главата са три различни неща и биват предизвикани от различни фактори. Например псориазиът засяга най-вече хора, които са генетично предразположени към него, а понякога появата на люспи в косата се дължи на сухотата на скалпа. 
 
Ето кои са основните фактори, които водят до появата на пърхот...
 

Себореен дерматит

Хората, които страдат от това заболяване, са по-склонни да получат пърхот. Себорейният дерматит обикновено се среща по участъци от кожата, където има повече мастни жлези. Има хроничен ход на протичане, при които се редуват периоди на изостряне или отшумяване на оплакванията. 
 
Гъбичките от рода Malassezia са основният причинител на болестта.Техният метаболизъм е пряко свързан с повишената мастна секреция на кожата. Гъбичките отделят отпадни вещества, които я дразнят и водят до възпаления. Когато това се случи, кожата започва да произвежда свръхколичество кожни клетки, които умират, смесват се с мазнините в себума и падат. 
 

Недостатъчно разресване на косата

Проучване показва, че хората, които не решат често косата си имат по-висок риск от поява на пърхот. Така те не подпомагат естественото отделяне на мъртвите кожни клетки, което става чрез гребените и четките за коса.
 

Гъбички


Хората, чийто скалп е по-чувствителен към развитието на гъбички, имат по-висок риск от поява на пърхот. Повечето от тях имат раздразнения по кожата на главата, които са по-силни през по-студените месеци и по-слаби през лятото. Това има връзка със слънчевите лъчи, които влияят по-благоприятно върху чувствителната кожа. А през зимата пърхотът се появява най-вече заради ниските температури навън и топлината вътре.
 

Недостатъчно шампоан

Много експерти смятат, че пърхот може да се получи заради пестенето на шампоан при миенето на косата. По този начин косата си остава мазна и скалпът произвежда повече плаки.
 
NEWS_MORE_BOX

Алергична реакция от козметика

Много е важно да ползваме подходящ шампоан и балсам за коса, съобразен с вида на нашата коса. Понякога някои козметични продукти могат да допринесат за поява или увеличаване на пърхота и раздразнението на кожата.
 

Болести

Някои неврологични заболявания или болест на Паркинсон могат да отключат себореен дерматит и поява на пърхот.