Пърхотът е често срещано състояние, засягащо скалпа. То се характеризира със суха и лющеща се кожата на главата. Пърхотът може да причини и сърбеж
 
Много хора смятат, че състоянието е следствие на лоша хигиена, това обаче не е вярно. Учените все още изследват причините, които водят до развитие на пърхот, и се оказва, че те са комплексни. 
 
Най-ефективният метод за лечение и контрол на състоянието е употребата на шампоан против пърхот и третиране на скалпа. Има различни шампоани против пърхот, които съдържат и различни активни съставки, контролиращи симптомите. Те включват: цинков пиритион, салицилова киселина, сяра, катранен шампоан, селенов сулфидкетоконазол.
 
Важно е да се спазват препоръките за употреба на козметичния продукт, тъй като някои шампоани трябва да се оставят върху скалпа за 5 – 10 минути, докато други следва да се отмият веднага. 
 
Изборът на подходящ продукт спрямо типа на косата е много важен. За целта е препоръчителна консултация с дерматолог. 
 
Важно е да се знае, че катранените шампоани могат да обезцветят руса, сива или бяла коса. Трябва също да се има предвид, че те могат да обострят чувствителността на скалпа към слънчеви лъчи.