Честото недоспиване води до натрупване на токсини в кожата. Освен това, консумацията на алкохол също има влияние - кръвоносните съдове стават порозни и лимфната циркулация се нарушава. Поради това възниква нарушен клетъчен метаболизъм и кожата придобива по-матов и сив тен, който ни придава уморен вид. За подновяване на епидермиса и възстановяване на вътрешния баланс на кожата е важно да я измиваме редовно с чиста и хладка вода, която ще я освежи и успокои. Препоръчително е да навлажним кожата на лицето и с масажни движения да нанесем продукт за отстраняване на грим, който не съдържа сапун, след което да я изплакнем обилно.

 

След премахването на грима, върху суха кожа, можем да направим лек масаж, с фини движения, които да подобрят циркулацията и проникването на продуктите за грижа за кожата. Важно е масажът да се извърши на трите основни точки: бузи, чело и брадичка. За освежаване на околоочния контур и справяне с торбичките под очите можем да направим лек масаж в тази зона с леки, потупващи движения.


 

Ако оставим кожата да диша през нощта докато спим, без да ѝ нанасяме каквито и да било продукти, тя ще опита да се изчисти сама от свободните радикали и замърсяванията, които се натрупват в нея, но те отново ще започнат да упражняват агресивното си действие скоро след това. По този начин ние повишаваме температурата в епидермиса, което води до разтопяване на мазнините в кожата и до нейното изсушаване. Необходимо е да подпомогнем процесите на възстановяване на кожата като благоприятстваме освобождаването на кожата от замърсявания. За тази цел е важно да нанасяме нощен крем или някакъв хидратиращ продукт, в комбинация с 2 до 3 капки възстановяващ серум.

 

След ставане от сън е важно да измием лицето си с хладка, а после и със студена вода, поне няколко пъти, преди да я подсушим деликатно с кърпа и да я оставим да отпочине за 10 минути. След това можем да минем със затоплена и влажна хавлиена ръкавица върху кожата, с нежни масажни движения. Това отваря порите и подобрява микроциркулацията в кожата. Процедурата може да бъде последвана от ексфолиране и изплакване с хладка вода. За завършек можем да нанесем върху кожата флорална вода или лосион, който не съдържа алкохол. При наличие на разширени пори по бузите и скулите можем да поставим парче краставица върху засегнатите зони и да го оставим да подейства за 10 минути.

 

За да се справим с торбичките под очите трябва да предприемем пълноценна грижа за околоочния контур, която да подхрани този нежна зона на кожата и да предотврати появата на бръчки. Ето защо е важно да нанасяме на околоочния контур охладена маска, която да предотврати появата на торбички и да стегне кожата под очите.

 

Референции:

https://www.marieclaire.fr/,beaute-se-coucher-tard-et-rester-top,20145,17286.asp