Привлекателността на мъжете зависи от цвета на кожата им, показват резултатите от ново проучване.
Учени от университетите Бристол и Брунел установяват, че тайната на мъжката привлекателност се крие в жълтеникавия цвят на кожата, съобщава Discovery News .
 

 

Оказва се, че спецификата на тена на кожата влияе върху начина, по който жените възприемат представителите на силния пол много по-силно, отколкото формата или симетрията на лицето.
 Получените от изследването данни противоречат на общоприетите представи за мъжественост.
 

 

До сега се считаше, че жените педпочитат партньори с хипертрофични външни белези – широка брадичка, добре оформена мускулатура, изразено окосмяване и т.н.
 

 

Смяташе се, че атрактивността и мъжествения вид се дължат на повишеното ниво на половия хормон тестостерон.
 

 

Резултатите от последните изследвания, обаче показват, че за дамите на подсъзнателно ниво, оттенъкът на кожата е много по-важен, отколкото мъжествените пропорции на тялото и лицето.
 

 

Авторите на проучването определят тена на лицето в зависимост от това дали има повече червеникави или жълтеникави нюанси, като подчертават, че етническата принадлежност не оказва значение.
 

 

Според експертите нюансът на тена на лицето може да варира в зависимост от определени условия и от него може да се научи много за здравословното състояние на човека. За разлика от оттенъка на кожата, структурата на лицето е много по-статична и не може да покаже моментното състояние на индивида, още повече че се обуславя от наследствени фактори.
 

 

По време на експерименталното изследване учените използват снимки на 20-годишен мъж. Снимките са обработени допълнително, за да се промени нюансът на кожата на доброволеца.
 

 

Използвайки геометричен морфометричен анализ учените оценяват степента на мъжественост на чертите на лицето. След това, снимките са показани на група жени, които оценяват привлекателността на мъжа и определят, коя от фотографиите е най-атрактивна.
 

 

Резултатите, събрани от участничките показват, че за почти всички жени атрактивността не се определя от симетрията или физическите характеристики, а от нюанса на кожата.
 

 

Като най-привлекателни от жените са определени снимките, на които мъжът е с по-жълтеникав тен.