Все още лятото е тук и плажовете преливат от емоции и живот. И както всяка година желанието да се върнем в града с красив шоколадов тен е по-силно от всичко. Много често обаче стремежа към бленувания бронзов загар, завършва с разочарование и болка от зачервена, изгоряла и белеща се кожа. Ако нямаме подходящите медикаменти под ръка, има и други начини как да овладеем неприятната ситуация – с домашни, доказани народни средства.


Ако сме изгорели, основното е да овлажним кожата и да облекчим възпалението. Първата задача е да се направи с маска от краставици със заквасена сметана. Лесно е да се приготви. Настъргваме прясна краставица, добавяме 3 с.л. супени лъжици заквасена сметана и получената смес нанасяме върху изгорялата зона за половин час. След това изплакваме маската с топла вода.


След това е нужно да подсушим добре кожата и нанесем противовъзпалителна инфузия с невен - 1 супена лъжица. Сваряваме супената лъжица сухи цветя в чаша вряла вода, дръжим на слаб огън за 15 минути, оставяме за около час и след това прецеждаме. Много по-приятно е да използваме студена инфузия, затова е препоръчително да я съхраняваме в хладилника.Можем също да използваме и картофен сок за да успокоим кожата си и да облекчим зачервяването. Настъргваме няколко картофа, изцеждаме сока, напояваме тензух и го поставяме върху кожата.


Когато неприятните усещания изчезнат, можем да използваме подхранващи маски, които ще предотвратят беленето на кожата. Бананите са идеални за тази цел. Нужно е да смачкаме узрелите плодове на пюре, добавяме 1 чаена лъжичка зехтин и нанесяме маската върху засегнатата зона за 15-20 минути.


Кайсиевите маски също са полезни. Пюрираме плода и директно го нанасяме върху кожата. Ако кожата е много суха, можем да добавим яйчен жълтък към плодовата каша. В добавка, кайсиите са идеалния летен плод за красим тен - те съдържат много витамин А, който е необходим за получаването на равномерен, красив тен без слънчево изгаряне.