Начинът, по който се отнасяме към косата си, има пряко въздействие върху нейната здравина и външен вид, казват експерти. 

 
Увреждането на косата може да се дължи на различни причини, някои от които: 
  • обезцветяване на косата; 
  • често боядисване и къдрене;
  • механично увреждане на косъма при разресване; 
  • химично увреждане, породено от боядисване; 
  • използване на неправилни техники на подстригване и стилизиране. 
 
Всички тези техники, с цел разкрасяване, могат обаче да отнемат блясъка на косата и да предизвикат склонност към накъсване на косъма. 
 
Използването на сешоар е друга причина за увреждане на косата. Продължителното и на по-висока мощност изсушаване със сешоар може да изтощи косата и я прави склонна към накъсване при ресане. 
 
Затова сушете косата по-бавно и внимателно, използвайте сешоара на по-слаба степен и от по-голяма дистанция. Съществуват и различни видове протектори за коса, предпазващи от вредното въздействие на сешоара. 
 
Измиването на косата с прекалено гореща вода също е вредно за косъма и той губи блясъка си.
NEWS_MORE_BOX
 
Внимавайте и с употребата на стилизиращи продукти. Те могат да доведат до накъсване на косата. 
 
Косата се състои основно от протеини. Затова е препоръчително да консумираме храни, като месо, риба, мляко, сирене, подчертават специалисти. 
 
За здравината на косата от значение са витамините А, В и С. Витамин А е важен за кожата на главата, а В и С са отговорни за растежа на косъма и здравината на косата. 
 
Минералите, които са полезни за здрава и красива коса, са мед - подобрява цвета и блясъка на косъма, цинк – помага срещу косопад, и желязо – пренася кислорода до корените.