Сърбящата кожа през нощта може да бъде толкова неприятна, че да наруши редовния сън. Причините за състоянието може да варират от естествени до по-сериозни здравословни проблеми. 


Сред естествените причини могат да бъдат регулиране на температурата на кожата, баланс на течности или защита на кожната бариера. Тези функции се променят през нощта. Например температурата на тялото и притокът на кръв към кожата се увеличават вечер, като кожата се затопля. Повишаването на температурата може да предизвика сърбеж. 

 


Освобождаването на вещества в организма също варира. През нощта например се освобождават повече цитокини, които увеличават възпалението, а производството на кортикостероиди – хормони, забавящи възпалението, се забавя.


Освен тези фактори, има и редица други. Кожата губи повече вода през нощта. Сърбеж по кожата се получава при някои хора и в рамките на 5-10 минути след къпане и състоянието е известно като аквагенен сърбеж. Затова е препоръчително след къпане или преди лягане кожата да се хидратира добре. Най-полезен в такъв случай е хипоалергенен овлажнител, който може да се използва дори за най-чувствителната кожа. Вазелинът също е идеално средство, което подхранва и овлажнява.


Докато през деня различните дейности може да отвлекат вниманието от дразнещото усещане, то през нощта, поради неналичие на разсейващи фактори, сърбежът може да се чувства по-интензивно.


Има обаче и причини, които може да са по-сериозни и да са свързани със здравето. Редица здравословни състояния могат да причинят сърбеж по кожата и някои от тях са: кожни заболявания като атопичен дерматит, псориазис, краста. 

 

Бъбречно или чернодробно заболяване, анемия, проблеми с щитовидната жлеза, психологически състояния като стрес, депресия, синдромът на неспокойните крака, алергични реакции, бременност, както и много други, също могат да доведат до неприятен сърбеж по кожата през късните часове на нощта.


Съветва се при наличие на по-тежък и неотминаващ сърбеж и особено при възрастните хора, при които симптомите не се подобряват в рамките на няколко седмици, да се направи незабавна консултация с лекар.