Селфитата, направени с телефон, много често изкривяват чертите на лицето. Според ново проучване това е една от водещите причини в днешно време, която е довела до повишен интерес към различни пластични интервенции.

 

Изкривяването на нормалните представи за чертите на лицето са сериозен и неочакван феномен, който се е появил заради социалните мрежи.


 

Все по-често пластичните хирурзи се сблъскват с този тип млади пациенти, които използват селфита като единствен ориентир.

 

Камерата на телефона обикновено изкривява изображенията, особено когато снимките са направени от близко разстояние. Поради тази причина е възможно селфитата да не отразяват истинския външен вид на човека.

 

Чрез своите снимки те представят на специалистите проблеми, които не съществуват, освен в света на социалните медии. Броят на младите хора, които проявяват желание към ринопластиката значително се е увеличил.

 

В проведеното от Югозападното Медицинско училище на Тексаския университет проучване са включени 30 доброволци - 23 жени и 7 мъже. Изследователите правят по 3 различни снимки на всеки един от тях в едни и същи условия.

 

Първите две снимки са заснети с телефон на разстояние от 30 см и 45 см, които да симулират селфита направени със свита и изпъната ръка.

 

Последната снимка е направена от приблизително 1,5 метра с цифрова рефлексна камера с един обектив, която обикновено се използва в клиники за пластична хирургия.

 

При сравняване на трите снимки, изследователите откриват, че при селфитата направени на 30 см разстояние носът изглежда с 6,4% по-дълъг, а тези на 45 см с 4,3% по-дълъг в сравнение със стандартната клинична снимка.

 

По-широка изглежда и основата на носа спрямо ширината на лицето.

 

Освен това дължината на брадичката също е привидно по-малка с 12%, което значително увеличава съотношението на дължината на носа към брадичката - 17%.

 

Според д-р Кари Макадамс, доцент по психиатрия в UT Southwestern и член на мозъчния институт Питър О'Донъл-младши, тези изкривени изображения могат да имат трайно въздействие върху това как хората възприемат своя външен вид.

 

За снимките е използвана една марка мобилни телефони. Поради тази причина изследователите препоръчват разработката на последващи проучвания, които да проверят доколко това явление е разпространено сред различните електронни устройства.

 

Проучването е публикувано в сп. Plastic & Reconstructive Surgery. Негов ръководител е д-р Бардия Амирлак - доцент по пластична хирургия в UT Southwestern.

 

Референции:

https://journals.lww.com/plasreconsurg/Fulltext/2022/04000/Size_and_Perception_of_Facial_Features_with_Selfie.15.aspx